Ще тръгнат ли отново мигрантските потоци


Ще тръгнат ли отново мигрантските потоци
Снимка: ЕРА
28 Февруари 2020, Петък


Имаме готовност да пратим части от армията по границата ни с Турция. Гърците също засилват охраната по граничните си територии

Автор: Дина Харизанова

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат границата с Турция две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

От военното ведомство заявиха решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България.

От прессъобщението на МО става ясно, че за тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника.

По-късно министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов и президента Ердоган са се разбрали двамата да проведат среща в понеделник.

Преди това френският президент Мануел Макрон сподели притесненията си, че въоръженото противопоставяне в сирийската провинция Идлиб може да доведе до нова миграционна криза в Европа. 

Турски чиновници открито заявиха, че заради ситуацията в Идлиб югоизточната ни съседка няма повече да спира намиращите се на нейна територия около един милион сирийски бежанци (както и мигранти от Афганистан и Иран), които искат да проникнат в Европа. 

Стана известно, че не по-малко от 300 мигранти са се насочили от северозападна Турция към границата с Гърция. За това първи съобщи турският вестник „Сабах“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е обсъдил незабавно ситуацията с германския канцлер Ангела Меркел. 

Източник от гръцкото правителство съобщи пред журналисти, че Гърция е усилила максимално охраната по морските и сухопътни граници с Турция.

„От наша гледна точка, споразумението (между ЕС и Турция за мигрантите) все още е в сила и ние очакваме, че Турция ще изпълни своите задължения" – коментира официалният представител на ЕС на брифинг с журналисти.

Става въпрос за сключените през 2016 г. договорености между Анкара и Брюксел за регулиране на мигрантските потоци, според които ЕС подпомага финансово турската страна да държи сирийските бежанци на своя територия.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки