След медицинските маски изчезнаха и строителните


След медицинските маски изчезнаха и строителните
28 Февруари 2020, Петък


Независимо от мнението на експертите, че маските нямат защитна функция при евентуално разпространение на опасния вирус, хората са готови да плащат тройни и четворни цени, за да си ги набавят

Автор: Силвия Горанова

От няколко дни в специализираните магазини за строителни материали не могат да бъдат намерени предпазни противопрахови маски с филтър. Причината е същата истерия покрай коронавируса, заради която отдавна са изкупени от аптеките и медицинските маски.

"Тези маски не могат да осигурят адекватна защита, защото порите им са доста по-големи от тези пулверизирани частици, които евентуални биха съдържали вирус и които биха могли да попаднат по лицето на хората", казва Любима Бургазлиева, председател на фармацевтичната колегия в Бургас.

Независимо от мнението на експертите, че маските нямат защитна функция при евентуално разпространение на опасния вирус, хората са готови да плащат тройни и четворни цени, за да си ги набавят.

Строителните маски с филтър, които до вчера са стрували 50 стотинки, в момента се предлагат в ограничени количества срещу 4,00 лева за бройка. По-обикновените, които са за еднократна употреба, пък са поскъпнали от 15 стотинки на левче.

Както вече съобщихме, митничари откриха недекларирани 2000 броя медицински маски на Митнически пункт Малко Търново, при проверка на влизащ в страната от Турция лек автомобил. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ппт
15.03.2020 18:01:42
0
0
Тези маски са за финни прахови частици, едва ли са по зле от обикновените!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки