Задълбочаваме сътрудничеството си с Гърция в транспорта, туризма и инвестициите


Задълбочаваме сътрудничеството си с Гърция в транспорта, туризма и инвестициите
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет
26 Февруари 2020, Сряда


Вижте какви документи бяха подписани в Александруполис

Автор: Десант

В присъствието на българския министър-председател Бойко Борисов и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Александруполис бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите. Договореностите бяха постигнати в рамките на провеждащото се в гръцкия град Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис сложиха подписите си под Споразумение за регламентиране на железопътния трансграничен трафик. С влизането му в сила, европейските железопътни предприятия ще получат равноправни условия за извършване на трансгранични услуги. Документът е важна стъпка към цялостното интегриране на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Министерствата на туризма на Гърция и на България ще насърчават усилията на частния сектор в своите страни - хотелски асоциации, специализирани камари, национални асоциации на туроператорите и на туристическите агенти, стартиращи компании и др., за активно сътрудничество и осъществяване на съвместни инициативи, както и в дейностите за промотиране на общи продукти за далечни пазари.

Двете съседни страни ще работят за подготовка и провеждане на общи туристически събития по повод 140-годишнината на дипломатическите отношения между България и Гърция. Декларира се и готовност за сътрудничество в подотраслите на туризма, които представляват специализиран интерес - културен, религиозен, конгресен, зимен, морски, екотуризъм и др., с фокус върху принципите на устойчивото им развитие.

Подписан беше също и Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и „Ентерпрайз Грийс". Двете организации взаимно ще си сътрудничат при осъществяването на дейности за насърчаване на инвестициите, включващи подпомагане при реализацията на инвеститорски посещения, размяна на покани за бизнес форуми, търговски и инвестиционни изложения и други промоционални дейности.

В Меморандума се предвижда те да бъдат партньори в областта на привличането на инвестиции и реализация на нови инвестиционни проекти, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между потенциални инвеститори от България и Гърция. Цели се взаимно подпомагане при кандидатстване по общи европейски проекти. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки