Двутомно издание разказва за ретро Панагюрище


Двутомно издание разказва за ретро Панагюрище
20 Февруари 2020, Четвъртък


Според критиците, авторът Стоян Радулов е постигнал е една мащабна мозайка от знакови фрагменти из историческата хроника на този иконичен български град

Автор: Десант

Преди дни от печат излезе вторият том на документалната книга "Поздравъ отъ Панагюрище", разказваща за визуалната история на този иконичен български град през погледа на архивните снимки и старите пощенски картички.

Двата тома са с обем почти 700 страници, показват 600 изключителни снимки и разказват близо 140 истории - за събития, места и личности - малко или повече известни и запазили завинаги своето място в пантеона на България.

Книгите са с автор и съставител Стоян Радулов и са подпомогнати от Община Панагюрище чрез конкурс по проекта "Панагюрище - духовност и творчество в едно". Те са част от историографската и краеведска поредица "Нашето Панагюрище, моите панагюрци". Ето какво казва литературният историк и изследовател Катя Зографова от Националния литературен музей в София за изданието:

„Поздравъ отъ Панагюрище“ е необикновена летопис, в която „пробегът“ на образ и слово създават една не само документално истинна, но и динамично въвличаща атмосфера, в която страниците на един колосален по обем материал не тежи, а интригува до последната си страница...

Авторът е извършил забележителна изследователска работа в множество държавни, градски и частни архиви, изчел е хиляди страници изворов материал, пропътувал е километри из близките села и градове на Панагюрище... 

Но кое е онова, което прави книгата му много повече от албум със стари снимки и от поредното краеведско историографско описание на града, е журналистическият талант на Радулов да борави с кратките историографски форми. И още – в обичливия майсторлък, умението да организира и композира огромния масив от информация, трупан с десетилетия, като постави точните фотоизображения на точните места!

Постигната е една мащабна мозайка от знакови фрагменти из историческата хроника на Панагюрище и Панагюрско, останали запечатани във визуалната памет на старите снимки, картички, илюстрации. Мозайка от толкова изразителни фрагменти, че да изискват и вдъхновяват активността на читателя, който със силата на въображението си да доизгражда картината – цялостна панорама на битието на Панагюрище."

Книгата ще бъде представена на 2 март 2020 г., понеделник, от 18:00 ч. - в Панагюрище, читалище "Виделина" - музикалната зала - на пл. "20 април"; и на 6 март 2020 г., петък, от 18:00 ч. - в София, читалище "Пенчо П. Славейков", бул. Черни връх" 35 - над метростанция "Джеймс Баучър".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки