Затварят историческата църква „Св. Архангел Михаил” в Перущица


Затварят историческата църква „Св. Архангел Михаил” в Перущица
Снимки: Исторически музей - Перущица
19 Февруари 2020, Сряда


В храма, в който геройски загива Кочо Честименски, се налага спешен ремонт на покривната конструкция. Вижте до кога няма да може да се влиза там

Автор: Десант

Историческата църква „Св. Архангел Михаил” в Перущица ще бъде затворена от 18 февруари до 7 април, поради наложителен ремонт на покривната конструкция, съобщават от местния исторически музей.

Т.нар. храм на саможертвата служи като последно убежище за въстаналите перущинци през бунтовния април 1876 г. Построен в периода от 1847 до 1849 г. с доброволни средства и труд на местното население, тя е израз на духа и нарасналите възможности на това население по време на Възраждането. Представлява трикорабна сграда, изписана богато от пазарджишки майстори.

В нея се събират последните защитници на Перущица, които заедно с мирно население се опитват да отбраняват свободата си срещу многочислено турско обкръжение. Атакувана с оръдие от страна на редовна турска войска, църквата става безмълвен свидетел на героизма и саможертвата на последните 127 защитници във все още оцелелия храм – крепост.


Оцелели въстаници сред порутения през 1876 г. от снарядите храм „Св.Архангели Михаил и Гавраил”


В него на 1 май пръв извършва своя безпримерен подвиг – Спас Гинов, след него Кочо Честименски и други, които предпочитат смъртта пред участта да попаднат в турски ръце и да бъдат подложени на зверства и потурчване. 


Мощите на неканонизираните перущенски мъченици, събрани в каменен саркофаг, заместват изгорения от турците иконостас в храма


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки