Книга с нови разкрития за Левски и участниците в Арабаконашкия обир


Книга с нови разкрития за Левски и участниците в Арабаконашкия обир
17 Февруари 2020, Понеделник


Изданието включва преводите на част от откритите през октомври 2018 г. в Османския архив неизвестни досега архивни материали

Автор: Диана Славчева

Книгата „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”, която в края на миналата седмица бе представена в зала „Средец“ на Министерство на културата, съдържа 16 разкрития от турските архиви.

Изданието е резултат от издирвателската работа на „Национален музей „Васил Левски“ в Карлово и включва преводите на част от откритите през октомври 2018 г. в Османския архив в Истанбул неизвестни досега архивни материали, свързани със залавянето на участниците в Арабаконашкия обир и комитетските дейци и на съдебните действия срещу тях.

От тези документи става ясно, че Васил Левски е възприеман от тогавашната османска власт като много опасен човек. В документите се съдържа снимката, с която османската полиция е издирвала Апостола. На гърба й са описани физическите белези на Апостола.

Сред документите е открит протокол от разпитите на заловените, датиран от 1 ноември – вероятно първият документиран разпит, разказва директорът на музея „Васил Левски“ в Карлово Дора Чаушева. От архивната единица става ясно, че турската власт е разполагала с широка агентурна мрежа, била е наясно с комитетската организация, знаела е много за Левски и Ловешкия комитет и дълго преди Арабаконашкия обир е следила дейността на комитите.

Сред документите са открити още писма от Каравелов до Левски, които са прихванати още преди да стигнат до него. Има докладни от Мазхар паша, изпратени от София до Цариград, кореспонденция с дунавския валия, който дава информация как се държат заловените пред комисията. Открити са доказателства, че Димитър Общи е направил опит за самоубийство.

Става ясно, че първоначално са произнесени четири смъртни присъди, но са изпълнени само две – на Левски и Димитър Общи. Останалите са били заточени по затвори в Мала Азия.

Сред документите има описания на личните вещи на обвиняемите.

„Музеят продължава да работи, намерените документите представляват пълна архивна единица със снимка на Левски и са изключителни интересни. Те ще бъдат допълнително включени в едно издание на целия сборник Документи за съдебния процес срещу Васил Левски “, каза още директорът на музея в Карлово Дора Чаушева.

Книгата ще бъде разпространена в библиотеките, може да бъде закупена и в музея в Карлово. 


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки