Проф. Богдан Филов: Старобългарското изкуство не е подражание


Проф. Богдан Филов: Старобългарското изкуство не е подражание
Момент от археологически разкопки в могилата Малтепе до Мезек, правени от проф. Богдан Филов през лятото на 1931 г.
17 Февруари 2020, Понеделник


Това доказва преди 90 години тогавашният директор на Археологическия институт в София с беседа в Казанлък

Автор: Диана Славчева

Още от времето на Паисий и неговата "История" българската култура и история често са били използвани за повдигане на нашето самочувствие като древна нация. 

Един светъл пример за това намираме в пожълтелите страници на вестник "Казанлъшка искра" отпреди 90 години. В неговия брой 135 от 1930 г. откриваме кратка дописка за това как на 24 и 25 февруари тогавашният директор на Археологическия институт в София - проф. д-р Богдан Филов, е изнесъл в салона на читалище „Искра" в Града на розите две беседи.

Първата е била озаглавена „Тракийци и гърци в древността, а втората е била посветена на произхода на старобългарското изкуство. 

„Г-н Филов със своите отлични беседи и приятен акцент постигна две цели: и културна, и национално-възпитателна. Той доказа, че тракийците са съперничели на гърците, и че старобългарското изкуство не е подражание" - изтъква още дописката в "Казанлъшка искра" отпреди близо век.

За съжаление, въпреки несъмнените си заслуги и важни приноси в археологията, тракологията и историята на античното и средновековно българско изкуство, след Деветосептемврийския преврат, като регент на малолетния цар Симеон II и бивш премиер на България, е осъден на смърт и екзекутиран на 2 февруари 1945 г. от т.нар. Народен съд. Името му за дълги години е зачеркнато от българската наука, като съчиненията му са забранени, укривани или унищожавани в библиотеките. 

Реабилитиран е научно на сесия на Археологическия институт при БАН в края на март 1990 г.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки