От фонд „Земеделие" бавят плащанията за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“


От фонд „Земеделие" бавят плащанията за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“
17 Февруари 2020, Понеделник


Одобрените заявители по схемата разпространиха отворено писмо до медиите. Вижте от какво недоволстват те

Автор: Десант

През ноември 2018 г. Министерството на земеделието и храните (МЗХГ) предложи промени и публикува изменение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - т.нар. Схема „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

За първи път се даде възможност раздаването на продуктите в училищата да се осъществява от лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище. В чл.17 от Наредбата се определи и ставка в размер на 0,07 лв. на брой порция.

ДФ „Земеделие“ измени образеца на заявката за плащане и ежемесечно. Одобрените заявители са ги заявявали за плащане, наред с разходите за възстановяване на доставените продукти. Но вече почти една година получават един и същи отговор: „Няма пари". 

„Недоумяваме как е възможно Министерски съвет да приеме много скоростно изменение на Наредбата и да не ги е изплатило?!" - възмущават се в отворено писмо до медиите одобрените заявители
по схемата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Те уточняват също така, че за учебната 2018-2019 г. масово ДФ „Земеделие“ е отказало на одобрените заявители суми за възстановяване на разходите за доставка на продуктите, доставени в изпълнение на издадения акт за одобрение.

„До момента не сме получили уведомителните писма за одобрените и неодобрените суми за възстановяване по реда на чл.19, ал. 2 от Наредбата, след многократни молби, искания и т.н., за да не последва обжалване по АПК" - изтъкват още заявителите.

Припомняме, че въпросните училищни схеми имат за цел да подобрят хранителните навици на децата чрез повишена консумация на плодове и млечни продукти при спазване на съответните здравни изисквания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки