Пускат сребърна възпоменателна монета на тема „Кукери“


Пускат сребърна възпоменателна монета на тема „Кукери“
Снимка: БНБ
14 Февруари 2020, Петък


Тя е от серията „Български традиции и обичаи“

Автор: Десант

От 17 февруари 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Кукери“ от серията „Български традиции и обичаи“, се съобщава на сайта на БНБ.

Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева. Номиналната й стойност е 10 лева. Тя е изработена от сребро, с проба 999/1000.

В периода от 17 до 19 февруари 2020 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Кукери“ ще се продава без ограничения.

В информационната дипляна зца новата монета от БНБ припомнят, че кукерските шествия се провеждат главно по време на празниците между Коледа и Великден. Някога в тях участвали само
ергени, предрешени като жени или облечени в животински кожи като символи на плодородието. С маски и звънци на пояса, с ритмична стъпка те обикалят селото, след което се събират за хоро на площада. Сурвакарите разиграват ритуална сватба, а кукерите – обредно заораване.

Кукерският обичай е в основата на редица международни фестивали на маскарадните игри, провеждани в България, като „Сурва“ в Перник, провеждан ежегодно от 1966 г. насам, „Кукерландия“ в Ямбол и други.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки