Българският бизнес остава ориентиран предимно към Германия


Българският бизнес остава ориентиран предимно към Германия
Снимката е илюстративна
13 Февруари 2020, Четвъртък


Вижте какво още сочат данните от проведеното анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата

Автор: Десант

Отново Германия е на лидерската позиция по интереса на българския бизнес към икономическо сътрудничество. Това показват данните от проведеното анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата, според което 38% от фирмите посочват именно Германия като страна, с която имат интерес за търговия и партньорство.

Това е логично предвид това, че страната е и най-големият и основен търговски партньор на България, като към м. Октомври 2019г. имаме увеличение на износа с 3,2% достигайки над 7,2 млрд.лв. (15% от общия износ).

Турция запазва второто място, а Китай и САЩ са на 3-та позиция, следвани от  Великобритания, Гърция и Полша.

С Турция бележим намаление в износа поради поевтиняването на лирата и невъзможността да купуват същите количества суровини, но се наблюдава увеличение във вноса. С Китай наблюдаваме увеличение в стокообмена, като увеличаваме износа си с 4,3% и увеличаваме вноса с близо 12%. Вероятно текущото положение в азиатската страна ще забави търговските потоци с България, заради усложненията от коронавируса.

Износът на стоки е основата за интересът на българските фирми за сътрудничество с чуждестранни партньори, посочват 65% от анкетираните. На втора позиция остава търсенето на партньор за съвместна инвестиция в България, а трето място  заема интересът за внос на стоки. Едва 5% от участвалите в проучването, посочват че интересът им за икономическо сътрудничество е свързан с търсене на партньор за съвместна инвестиция зад граница.

Българският бизнес има интерес основно към партньорство с компании в сферата на храни и напитки (24%), машини и оборудване (19%), металургия (14%),  услуги (12%) и други. Компаниите имат интерес и в сферата на туризма, ИКТ и дървообработването.

Над 1/3 от фирмите познават напълно  условията за правене на бизнес в страните, с които търгуват, а 10% напълно не ги познават. 55 % от  компаниите имат частични знания и опит със страните, с които имат бизнес отношения. На тях могат да се представят добри практики и специфични черти на възприемане на бизнес културата и начините на правене на бизнес.

Търговията с трети страни е водеща тема, която предизвиква интереса на бизнеса. Споразуменията за свободна търговия на ЕС, Инициативата за сътрудничество ЦИЕ и  Китай (17+1), Евразийския икономически съюз са останалите водещи теми, за които бизнесът иска БТПП да организира  събития, показват резултатите от проучването. Темата за Brexit също предизвиква интерес, поради напредналите преговори и несигурността относно бъдещото развитие на отношенията между ЕС и Великобритания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки