Ето каква е съдбата на спорната паметна плоча с петолъчката от фасадата на бургаския механотехникум


Ето каква е съдбата на спорната паметна плоча с петолъчката от фасадата на бургаския механотехникум
13 Февруари 2020, Четвъртък


По-интересен е въпросът, какво да се постави сега на мястото на сваления комунистически символ

Автор: Севдалина Пенева

Тъмно петно на фасадата на сградата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас напомня, че до вчера тук имаше комунистическа паметна плоча, останала от времето на тоталитаризма. На нея бяха изписани имената на възпитаници на училището, загинали в „борбата срещу капитализма и фашизма“.



След решение на Общински съвет – Бургас, спорният паметен знак трябваше да бъде демонтиран още през 2018 година, но управата на гимназията отказа да го направи. Това стана едва тези дни, след намесата на прокуратура и полиция.



На 12 февруари на сагата беше сложена точка. Плочата бе предадена от училищната управа на Регионалния исторически музей в морския град с приемно-предавателен протокол, подписан от Яна Иванова, уредник в отдел „Най-нова история“ в РИМ – Бургас.



„По този начин паметният знак ще бъде съхранен. В период на няколко десетилетя, за съжаление, много такива паметни плочи бяха унищожени или изчезнаха от други сгради в общината. Дали ни харесват или не, те са част от историята на Бургас“, коментира за Десант Яна Иванова.


Яна Иванова, уредник в РИМ - Бургас

Сега по-интересен е въпросът дали на това място ще бъде поставено нещо друго и какво точно да е то.

Според художника и автор на исторически изследвания за миналото на Бургас Митко Иванов на фасадата на гимназията е подходящо да се постави плоча на нейния основател Георги Дипчев.


Райна Княгиня и четиримата й синове - всичките герои от няколко войни за национално обединение, подложени на жестоки репресии от комунистическата власт след 9 септември 1944 г.

Роден през 1889 г. в Панагюрище, Георги Дипчев е вторият син на Райна Попгеоргиева. Той е машинистът на миноносеца "Дръзки" при най-значимата военноморска победа на България при атаката на турския военен кораб "Хамидие".

След Балканската война се установява в Бургас, където живее близо 30 години. След смъртта му паметта за него е заличена от комунистическата власт.

Грешка, която бургазлии днес са длъжни да поправят.


В категории: Новини , Общини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Ива
24.02.2020 12:25:42
8
6
защо се толерира "паметна плоча" на червени терористи и криминални бандити ???
2
Иван
24.02.2020 12:22:32
7
4
на тези отказали да премахнат комуно-фашизирания фетиш трябва да им се потърси отговорност и най малкото да бъдат уволнени от гимназията.
1
Човек
24.02.2020 12:19:13
8
2
айде стига вече се тези гнусни комунистически извращения, направете плоча на Георги Дипчев
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки