Житие на светите братя Кирил и Методий в дати


Житие на светите братя Кирил и Методий в дати
12 Февруари 2020, Сряда


През 2020 г. ще отбележим и 1150-годишнината от ръкополагането на св. Методий за архиепископ, както и 40-годишнината от обявяването на светите братя за съпокровители на Европа

Автор: Десант

На 14 февруари Българската православна църква почите успението на св. Кирил Славянобългарски. През 2020 г. ще отбележим и 1150-годишнината от ръкополагането на св. Методий за архиепископ, както и 40-годишнината от обявяването на светите братя за съпокровители на Европа.

По този повод припомняме житието на светите братя в дати:

815 г. - ­ В семейството на висшия византийски военачалник, друнгария Леон (Лъв), подстратег на Солунската област, и жена му Мария се ражда Методий, най-големият от седемте им деца.

827 г. ­ - Ражда се Константин, най-малкият син в семейството.

843 г. ­ - Константин е изпратен да учи в престижния университет на Константинопол ­ - Магнаурската школа, по покана на своя чичо Теоктист.

846 г. ­ - Завършва Магнаурската школа и става хартофилакс, т.е. поверена му е патриаршеската библиотека при величествената константинополска катедрала "Св. София".

Между 843 и 851 г. се провежда първата значителна публична проява на св. Константин Философ ­ - диспутът с низвергнатия патриарх иконоборец Йоан VII Граматик, в който той аргументирано го оборва.

Между 851 и 856 г. се провежда първата мисия на св. Константин Философ като дипломат на Византия ­ - Багдадската мисия при сарацините. Халифатът, уверен във военните си възможности, желае да докаже и своето културно и религиозно преимущество пред християнска Византия.  Но "Константин ги наддума по всички въпроси ­ така, че те му се чудят, изпадат в удивление" и успява да постигне освобождаването на хиляди християнски пленници, които връща във Византия.

851 г. ­ - Св. Методий се замонашва в манастира "Св. Полихрон", Витиния, Мала Азия (дн. край Бурса, Турция). След мисията при сарацините с.г. свети Константин-Кирил Философ също се установява в манастира.

855 г. ­ - Солунските братя създават там славянската азбука ­ - глаголицата.

860 г. ­ - Дипломатическа мисия по инициатива на патриарх Фотий при хазарския хаган в Крим. Св. Константин-Кирил взема със себе си брат си Методий. По пътя си за хазарската страна спират в град Херсон, където откриват в морето мощите на св. Климент Римски. Оттам продължават с кораб за хазарската земя. Философът спечелва на своя страна хазарските водачи, които са готови да признаят християнската вяра за най-добра. Покръстени са около 200 хазари, но християнството не се допуска за държавна религия. Мисията обаче постига освобождаването на хиляди пленени християни и връщането им по родните им места.

861 г. ­ - Мисия при аланите, в околностите на град Фула (близо до Херсон), където успяват да покръстят известен брой от тях.

След изпълнението на мисията и връщането им във Византия св. Константин-Кирил се оттегля в константинополската църква "Св. Апостоли", а св. Методий е възведен в игумен на манастира "Св. Полихрон".

862 г. ­ - Двамата братя по прошение на княз Ростислав се отправят да разпространяват xристиянството на славянски език във Великоморавия. Тяхната просветителска мисия сред западните славяни се организира от Константинополската поместна църква с благословението на св. патриарх Фотий и по поръчение на византийския император Михаил III.

863 г. ­ - Моравският княз Ростислав приема като многоценно съкровище изпратените от Константинополската църква св. братя просветители Кирил и Методий. Установяват се в столицата Велеград. Създават там духовно училище, обучават бъдещите свещеници, превеждат богослужебни книги и проповядват на славянски. Поставено е началото на славянската литургическа служба.

865 г. ­ - При папата в Рим за искане на неговото съдействие в мисионерската им дейност, поради тежкия сблъсък с триезичната ерес.

867 г. ­ - Мисия в Панония, в славянското Блатненско княжество, по покана на неговия княз Коцел. Остават там 6 месеца. Обучават около 50 ученици и проповядват на славянски.

­ - Следва Венецианският диспут (Венеция тогава е византийски екзархат) на път за Константинопол за срещата с новия император Василий I. Там св. Константин Философ в открит диспут оборва духовниците от Фриулската марка, подкрепящи триезичната ерес.

­ - Същата година последва мисия в Рим, с пренасяне мощите на св. Климент Римски, която продължава 14 месеца.

869 г. ­ - Най-после и западен епископ, Римският папа Адриан II, разрешава мисионерската дейност на светите Братя, като позволява богослужението да се извършва и на славянски език.

14 февруари 869 г. ­ - В Рим св. Константин Философ завършва последния си труд - "Написание за правата вяра", но изтощен от тежките пътувания той заболява. Малко преди смъртта си приема "великата монашеска схима" с името Кирил. Погребан е тържествено в криптата на базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Малко по-късно с.г. ­ - Папа Адриан II сам ръкополага нужното духовенство за създаване на автономна славянска църква. С този акт той фактически присъединява Мораво-Панонската област към своя диоцез. За глава на новоизградената църква хиротонисва св. Методий, като му дава титлата "архиепископ Моравски" (Панонски).

870 г., есента ­ - Епископски събор в Бавария срещу св. Методий в присъствието на император Лудвиг Немски. Главен обвинител е Пасауският епископ Херменрих, един от водачите на папската делегация в България през 867 г. Св. Методий е затворен в тъмница, нанасят му побой, продължително време е държан под открито небе на дъжд и зимен студ при суровия алпийски климат. На събора е влачен и бит пред всички с конски бич.

14 юли 879 г. ­ - В послание на папа Йоан VIII св. Методий, освен постоянното обвинение, отнасящо се до извършване богослужението на "варварски език", е обвинен и че "не учи така, както светата Римска църква", а "въвежда народа в заблуждение". Със същото послание св. Методий е повикан от папата в Рим, за да даде отговор за делата си. Очаква се, че там той ще бъде осъден и анатемосан. Но се случва точно обратното.

880 г. ­ - Непосредствено след присъствие на Константинополския събор, свикан от патриарх Фотий (относно главенството на папата и филиоквето), св. Методий пристига на съд в Рим, за да даде отговор пред папата за отправените срещу него клевети. После се завръща в Моравия при своето любимо Христово стадо, на което е посветил живота си и за което според евангелската заповед полага душата си.

882 г. ­ - Св. Методий посещава Константинопол, където се среща с патриарх Фотий и император Василий I Македонец, от които е приет с особени почести.

6/19 април 885 г. ­ - В моравската столица Велеград св. Методий се преселва в Небесното си Отечество. Въпреки противодействието и интригите на латино-немското духовенство, той се ползва с любовта и доверието на просветения от него народ, както и с особената преданост на повече от 200 свои ученици, подготвени да продължат делото му.

885 г. - Няколко месеца след неговата смърт ­ новият папа Стефан V (VI) изпраща послание до моравския княз Светополк, в което многословно излага римските претенции за първенството на римския папа и за филиоквето (лъжеучение за изхождението на Светия Дух и от Сина). То става юридическо основание за гоненията срещу учениците на св. Методий.

Зимата на 885/886 г. ­ - Останалите живи ученици на св. Братя се устремяват към българските земи, водени явно от Божия промисъл и горещите молитви на св. цар Борис.

След анатемата на Стефан V (VI) още няколко папи потвърждават произнесената срещу светите Братя и тяхното дело присъда - Йоан Х, Йоан XIII, Венедикт, Александър II и Григорий VII.

1211 г. ­ - Провъзгласяване на равноапостолните братя сред сонма от светии на БПЦ. Един "църковно-държавнически" аспект на почитта към двамата братя, характерен за времето, когато България отново има самостоятелна патриаршия и когато Търновската църква придобива особена значимост.

Установяването на тържественото провъзгласяване на "вечная памят" на св. св. Кирил и Методий става в деня Неделя Православна, когато от църковния амвон се споменават всички най-забележителни дейци и отци на Православието (йерарси, монаси, царе и царици), подвизали се за утвърждаването на православната вяра.

Провъзгласяването на св. Братя е внесено в Синодика на Търновския събор: "На Кирил Философ, който преведе божественото писание от гръцки език на български и покръсти българския народ, на новия втори Павел, в царството на Михаил и Теодора, православната царица и негова майка, които украсиха божествената църква със свети икони и утвърдиха Православието, вечная памет. На Методий, неговия брат, архиепископ на Моравия Панонска, понеже и той много се потруди заради славянските книги, вечна му памет".

1880 г. ­ - Рим ВЕКОВЕ СЛЕД ПРАВОСЛАВНАТА НАША ЦЪРКВА провъзгласява светите равноапостолни просветители за светци на Римокатолическата църква.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки