Българите искат повече български песни в ефира


Българите искат повече български песни в ефира
Илюстрация: БНР
12 Февруари 2020, Сряда


Под 10% са предпочитащите чуждестранната музика

Автор: Десант

Шест от десет музикални произведения в ефира да са български, искат хората у нас. Това показва национално представително проучване, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст. То е изготвено от Агенция „Алфа рисърч“ по заявка на организацията за управление на авторски права „Музикаутор".

Още по-силно изразени са очакванията към повече представеност на родния език в музиката – 72% от българските граждани изразяват желание в медиите да звучат повече песни, изпълнявани на български език. 43% от анкетираните споделят, че най-много обичат да слушат именно българска музика. Значително по-малко – под 10%, са предпочитащите чуждестранната.

Радиото все още е най-използваният приемник за слушане на музика – 70% от българите споделят, че го използват, а за 37% това е основният източник. Също толкова активно музика се слуша и по телевизията, с тази разлика, че по-голямата част от хората възприемат това като допълнителен, а не като основен източник.

Телефонът е трети в класацията – 36% от хората споделят, че го използват за слушане на музика. Медиите се открояват и като основен източник на информация за нови български музиканти и техните произведения, като 63% от българите споделят, че се запознават с новите звезди и творчество именно така.

Данните от проучването бяха представени официално днес по време на пресконференция с участието на утвърдени музиканти, артисти, автори, музикални продуценти и представители на браншови организации от сферата на културата. Всички те се обединяват зад националната кампания „За повече българска музика в ефира”, чиято цел е гарантиране на обществения интерес и защита на българската музика като неделима част от българската култура и националната идентичност.

„В противовес на ясно изразеното желание на хората за повече българска музика в ефира, през последните години отчитаме обратната тенденция. Според статистиката ни от 2015 до 2018 година, българската музика в ефира на родните радиостанции прогресивно намалява – от 26,6% през 2015 година делът пада под 22% през 2018 г. Ако разгледаме само частните радиостанции, картината е още по-песимистична – българската музика е твърдо под 20%”, обясни Ясен Козев, председател на Управителния съвет на „Музикаутор".

„Откривайки това сериозно несъответствие между интереса на хората и действителността, решихме да инициираме тази кампания, която да обедини около една важна кауза не само творците, но и видни български общественици, браншови организации и най-вече хората”, категоричен е Козев.

Инициативният комитет на кампанията стартира онлайн петиция за повече българска музика в ефира, чиято цел е законодателна промяна и въвеждане на квота за българска музика в радиата и телевизиите.

Още преди публичното си представяне тя събра близо 1000 подписа на творци, музиканти и общественици, както и официалната подкрепа на организации в сферата на културата, сред които са Музикаутор, Филмаутор, Сдружение на независимите автори, музиканти и продуценти, Съюз на българските композитори, Артистаутор, Фестивала за поп и рок музика „София“, Сдружение „Сцена музика“, Асоциация на професионалните фотографи и други.

„Проучването показва еднозначно, че радиото и телевизията продължават да бъдат основен източник за слушане на музика. С цел защита на националните интереси въвеждането на квота се доказва като важна и спешна мярка. Тази практика е разпространена в много други европейски държави като Франция, Белгия, Полша, Швейцария, Великобритания, Португалия, Нидерландия и други“, обясни Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор", като уточни, че квотите варират в различните държави между 15% и 43%.

Иван Димитров съобщи, че след внимателен анализ на международните практики и отчитане на резултатите от проучването експертите от „Музикаутор" са изготвили предложение за въвеждане на квоти с промени в Закона за радиото и телевизията. В тях е заложено поне една трета от музикалното съдържание, извън филми, спорт, новини и реклами, да е българско. Освен това, поне половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език.

Предложените промени предвиждат българската музика да звучи във времевия диапазон между 6 ч. и 22 ч., а на Съвета за електронни медии се възлага да следи за спазването на квотата.

„Тази идея вече акумулира широка обществена подкрепа и вярваме, че тя ще бъде приета и от медиите, и от законотворците. В края на краищата е в интерес на всички да се удовлетворят очакванията на аудиторията, да се подкрепи любовта на хората към българската музика, българските творци и да се защити националната ни идентичност”, изразяват убеденост от инициативния комитет.

В рамките на кампанията „За повече българска музика в ефира“ предстоят и други инициативи в социалните медии, както и обявяването на Ден на българската музика, в който шест от десет песни в родните медии ще бъдат български.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки