Във Варна откриха паметна плоча на капитан ІІ ранг Владимир Минков


Във Варна откриха паметна плоча на капитан ІІ ранг Владимир Минков
Снимки: ВМС
11 Февруари 2020, Вторник


Той е бил командир на военноморската база в морския град в периода 1948 - 1956 г.

Автор: Десант

На 11 февруари с тържествена церемония на фасадата на дома, в който е живял, беше открита паметна плоча, посветена на капитан ІІ ранг Владимир Минков, командир на военноморска база Варна в периода 1948 - 1956 г.

В церемонията участваха почетен караул от Пункт за базиране Варна и Представителнияj духов оркестър на Военноморските сили. Строят беше приет от заместник-командира на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински.

Присъства и внукът на капитан ІІ ранг Минков и негов съименник – Владимир, който също се включи в церемонията по откриване на плочата под звуците на тържествените сигнали на оркестъра.



Да почетат паметта на този достоен български военен моряк и флотски командир бяха дошли представители на общинската администрация, районните кметове на Варна, бивши командири на базата, директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, заместник-началникът на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров” капитан І ранг Емил Йорданов, членове на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, офицери от Щаба на ВМС и от Пункт за базиране Варна, командири на военни формирования от гарнизона, ветерани, близки и родственици на капитан ІІ ранг Владимир Минков.

В краткото си слово капитан І ранг Мусински описа житейския и професионален път на офицера и моряка Владимир Минков, като изтъкна неговата отдаденост на морската идея и на стремежа му да работи за постигане на целта, независимо от превратностите на времето и на конюнктурните промени.

От името на наследниците и родствениците, г-н Владимир Минков отправи благодарност към командването на Пункт за базиране Варна, командването на ВМС и общинската администрация за инициативата за поставяне на паметната плоча и съпричастността към идеята за отдаване на дължимата почит и признание към паметта на неговия дядо.

В края на ритуала почетният караул и оркестърът преминаха в тържествен марш пред паметната плоча.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки