Омбудсманът: Централният софийски затвор трябва да се затвори


Омбудсманът: Централният софийски затвор трябва да се затвори
11 Февруари 2020, Вторник


По думите на Диана Ковачева, в много от местата за изтърпяване на наказания у нас липсват хигиенни условия, няма естествена светлина, няма въздух и има дървеници и хлебарки

Автор: Десант

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на Министерство на правосъдието да затвори и премести Централния софийски затвор. Сградата му вече е много стара, но не може да се ремонтира, тъй като е паметник на културата. Присъдите си там излежават около 2000 души.

Според годишния доклад за 2019 г. на главния обществен последник, у нас има места за изтърпяване на наказанията, в които условията са толкова лоши, че не могат да бъдат ремонтирани. Именно сред тях е Централният софийски затвор, както и Керамична фабрика "Враца" и общежитието в Кремиковци. В тях липсват хигиенни условия, няма естествена светлина, няма въздух и има дървеници и хлебарки, обяснява Ковачева.

Омбудсманът добави и други проблеми за затворите, посочени в доклада - липсата на достатъчно добри социални услуги - недостатъчно финансиране на затворите, неполагане на грижи за ресоциализиране на затворниците, за рехабилитация и адаптация, тъй като се очаква те да не се връщат в затворите. Програмите за това са формални и липсват достатъчно социални работници, отчита докладът.

Липсват и социални работници - 1 социален работник работи със 100 до 150 затворници, което не дава никакъв резултат.

Медицинската грижа е незадоволителна, липсват лекари, медицински сестри, а според правилата на Съвета на ЕС затворът трябва да е максимално близо до медицински услуги, липса на болнични легла, както и пренаселеност - в София и Варна.

"Необходимо е да се направи актуализация на програмата от 2010 г. за подобряване на условията в затворите, както и програмата за развитие на арестите. Някои от тях са ремонтирани и са в по-добро състояние, но тези към областните служби "Изпълнение на наказанията" са с тежки условия", каза Диана Ковачева.

Тя посочи и проблемите в арестите - имало арести с „драматични условия" - Свиленград, Габрово, бул. „Г.М. Димитров", на столичната улица "Майор Векилски". За тях също били необходими спешни ремонти за подобряване на условията.

Иначе омбудсманът отчита, че като цяло има подобряване на много места в затворите, особено на битовите условия в резултат на години ремонти с външно финансиране по Норвежкия механизъм. Като пример в тази посока тя посочи затворите в Плевен, Ловеч, Враца, Пазарджик.

Докладът на омбудсмана с препоръки ще бъде изпратен до Министерство на правосъдието, а самата Диана Ковачева очаква да бъде поканена на среща с министъра на правосъдието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки