Фестивалът на зелениката тази година ще е край Заберново


Фестивалът на зелениката тази година ще е край Заберново
Снимка: Десант
10 Февруари 2020, Понеделник


Той ще е на 9 и 10 май в местността Тулпан край малкотърновското село

Автор: Десант

17-то издание на популярния Фестивал на зелениката, който събира всяка пролет в Странджа любители на природата от цялата страна, тази година ще се проведе в местността Тулпан край малкотърновското село Заберново.

И тази година празникът на пищно цъфтящото цвете, символ на Странджа, което не се среща никъде другаде в Европа, ще е двудневен и ще се състои на 9 и 10 май, съобщават организаторите. Това са природен парк „Странджа“, Изпълнителната агенция по горите и Югоизточно държавно предприятие – Сливен.

Фестивалът всяка година се провежда на различно място в планината, но винаги е през май, когато зелениката цъфти. Кои ще са тазгодишните маршрути, по които ще минат желаещите да се порадват на рядкото цвете и красивите му цветове,  ще стане ясно в следващите месеци.

Любопитното за този реликтен вид е, че той е бил широко разпространен през топлия и влажен климат на терциера – времето между измирането на динозаврите и последната ледникова епоха, а днес на територията на европейския континент се среща единствено в Странджа и Кавказ.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки