Втори ден издирват в Централен Балкан баща и син


Втори ден издирват в Централен Балкан баща и син
Снимка: ПСС
07 Февруари 2020, Петък


Туристите са тръгнали към връх Ботев на 4 февруари  и за последно връзка с тях е осъществена на другия ден

Автор: Десант

Втори ден продължават дейностите на Планинската спасителна служба по издирването на баща и син, изчезнали в Централна Стара планина. Въпреки суровите метеорологични условия, екипи спасители и доброволци търсиха туристите и през нощта.

В 9 часа на 6 февруари, в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, през тел. 112, постъпва сигнал за изчезнали туристи в района на Централна Стара планина.

42-годишния старозагорец Атанас Пенчев и сина му Адриан на 17 години тръгнали към връх Ботев преди 3 дни.

Пенчеви са оставили автомобила си в местността Паниците край Калофер на 4 февруари и поели към връх Ботев. В 3 часа през нощта на 5 февруари пристигнали в хижата, а на другия ден тръгнали да слизат с още двама туристи.

Бащата и синът обаче изостанали. По думите на калоферския кмет последният сигнал от тях бил от 16 часа в сряда от местността Параджика. Вероятно батериите на телефоните са им паднали и от тогава няма връзка с тях.

Издирването им започнало в същия ден въпреки ураганния вятър и навяванията от сняг.

Управителят на хижа „Рай“ потвърждава, че ги е видял за последно на 4 февруари вечерта.

Съпругата на Пенчев споделя, че най-близките й не са били екипирани добре и били обути с маратонки.

Веднага към предполагаемия район се отправила група от двама планински спасители от отряд Калофер и трима души от охраната на парк „Централен Балкан“. Междувременно от ЦДП започнало прозвъняване по всички хижи в района, пуснато е и искане за локализация на мобилните им телефони чрез ГД ПБЗН на МВР.

Благодарение на информацията от хижите е направена връзка със свидетели, които дават допълнителна информация за района, в който са се разделили с  изчезналите, което стеснява периметъра на търсене.

От Планинската спасителна служба информират, че метеорологичната обстановка в района е усложнена от силен вятър, снеговалеж, мъгла.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки