„Живите" наследства влязоха в списание


„Живите" наследства влязоха в списание
07 Февруари 2020, Петък


Целта на изданието е да съдейства за разпространение на международни и национални политики, на знания и добри практики в сферата на нематериалното наследство

Автор: Десант

На 10 февруари от 12 ч. в Историческия музей в Русе ще бъде представено списанието „Живи наследства“ на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София.

Изданието е двуезично и излиза на български и английски език. Посветено е на изследването, изучаването, опазването и популяризирането на живите наследства. Неговата цел е да съдейства за разпространение на международни и национални политики, на знания и добри практики в сферата на нематериалното наследство.

Първото изследване в списанието е на директорът на РИМ-Русе проф. Николай Ненов, който се фокусира върху живите наследства в репрезентациите на музеите. Местата на памет стават все по-гъвкави и адаптивни що се отнася до „експонирането“ на нематериалните наследства. Сред основните инструменти са артефактите и историите, които те носят от една страна и прякото взаимодействие с местните общности и въвличането им в дейности, присъщи на музея от друга.

Все по-често публиките стават активни участници в концептуалното съзряване и практическата реализация на културни продукти, което ги прави значими субекти в оформянето и изграждането на облика на съвременния музей по начин, който е най-близък и разпознаваем за широката аудитория. Акцентът попада и върху неформалното образование като начин за споделяне на наследството.

Текстът се спира на хилядолетни културни практики, които хората припознават като неизменна част от начина си на живот и с които се идентифицират. Рибарските общности по Дунав предават традиции, знания, умения поколения наред. Изграждане на лодки, плетене на мрежи, улов на риба, тънкостите на рибената чорба – осъзнати и остойностени (от самите общности) елементи, плод на индивидуален опит и унаследено познание, което музеите изследват и споделят.

Статията предлага и множество примери от практиката на различни европейски музеи, в които се наблюдава индивидуален подход и вариативност на разглежданата тема. Без значение от формата на интерпретация и от начина, по който се разгръща, разказът за наследството на рибарите всъщност е неделима част от културния пейзаж на регионите по Дунав.

В списанието „Живи наследства“ са застъпени също темите за българското архитектурно наследство, развита от директора на Регионалния център в София д-р Ирена Тодорова, за анадолските килими и майстори и учители на каба-гайди, за нематериалното културно наследство на Украйна, Молдова и Словения.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки