Къщички за птици за 40-годишнината на Природен парк „Шуменско плато“


Къщички за птици за 40-годишнината на Природен парк „Шуменско плато“
Снимки: ПП „Шуменско плато"
06 Февруари 2020, Четвъртък


Те са изработени от първокласници заедно с родителите им

Автор: Десант

Първокласници от шуменското от СУ „П.Волов“ подариха къщички за птици по повод 40-тия рожден ден на Природен парк „Шуменско плато“. Къщичките са изработени заедно с родителите, като децата участваха в поставянето им по дърветата в лесопарк „Кьошковете“.

Инициативата, която събра десетки, е част от събитията по повод рождения ден на Парка. По повод празника в Административния център на Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ е подредена изложба под надслов „Преди и сега“.

В началото на ХХ век платото над Шумен е било обезлесено, но в резултат на упорития труд на лесовъди, паркови служители и общественост днес горите заемат 90% от територията на парка. В изложбата са използвани снимки от Държавен архив-Шумен и фотографии на Татяна Димитрова и Красимир Христов – експерти от Североизточното държавно предприятие.

„Основната ни задача е да запазим зеленото си богатство и да възпитаваме децата в любов към природата. Поддържането на парковата инфраструктура също е сред основните приоритети на Дирекцията, въпреки нередките вандалски прояви“, отбеляза инж. Васил Василев, директор на ДПП „Шуменско плато“.

Природен парк „Шуменско плато“ е обявен за защитена територия на 5 февруари 1980 г. и заема площ от 3 896 ха от едноименното плато. През годините са изградени и маркирани туристически маршрути до всички природни и културни забележителности  в района.

Създадени са и разнообразни тематични маршрути с образователна цел – „Урок по горската пътека“, „Карст под защита – дар за поколенията“, „Фористична пътека“, а също Специализирана пътека за незрящи,  Класна стая на открито и Горски лабиринт за най-малките. Изградени са 11 заслона и места за отдих и пикник. Част от тях са „осиновени“ от фирми и организации.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки