Българо-украинска работна група ще решава въпроси, касаещи българската общност в Украйна


Българо-украинска работна група ще решава въпроси, касаещи българската общност в Украйна
31 Януари 2020, Петък


Тя ще е под ръководството на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов и министъра на инфраструктурата на Украйна

Автор: Десант

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Украйна Володимир Зеленски проведоха днес конферентен телефонен разговор, в който се включи и зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов. Разговорът бе във връзка с българската визита в Украйна през октомври 2018 г. и поетите тогава ангажименти между премиера Борисов и тогавашния президент Петро Порошенко, договорени с активното участие на Валери Симеонов.

Част от поетите ангажименти все още не са решени и това наложи провеждането на днешния телефонен разговор, подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Министър-председателят Борисов акцентира, че страната ни бе сред първите държави, ратифицирали Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, и подкрепили въвеждането на безвизов режим за украинските граждани за пътуване в ЕС.

„Много важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна, която винаги сме разглеждали като мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Премиерът Борисов и Валери Симеонов изтъкнаха пред президента Зеленски, че изключително важно е Болградският район, населен предимно с украински граждани от български произход, да запази административно-функционалната си цялост в настоящите му граници като самостоятелен окръг.

По време на разговора отново е било обсъдено недопускането на разделение на Болградския административен район, населен с българи.

На второ място е бил поставен въпроса за изучаване на български език от 1 до 4 клас в Запорожието – процес, който вече е започнал.

На трето място – откриването на българска гимназия в Одеса – областният център с най-голямо компактно българско население.

На четвърто място е бил обсъден въпроса за ремонта на четири основни международни пътни артерии в населената от българи Бесарабия.

Разговорът бе проведен в дух на доброжелателство, като бе договорено спешно сформиране на работна група за окончателно решаване на поставените въпроси. Групата ще е под ръководството на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов от българска страна и министъра на инфраструктурата на Украйна.

По време на разговора е било обсъдено и спешното депортиране на заловения в Бургас украински гражданин, издирван от Интерпол за убийството на главния секретар на Общината в град Херсон, за което депортиране президентът Зеленски е настоял.

Президентът Зеленски е изразил своето уважение към България и високо е оценил двустранните отношения между двете държави.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки