Посочиха мястото, където са погребани убитите от Народния съд в Бургас


Посочиха мястото, където са погребани убитите от Народния съд в Бургас
Стоян Райчевски посочва мястото през 2017 г. Снимка: Митко Иванов
31 Януари 2020, Петък


Труповете са били положени в две общи могили

Автор: Десант

Както съобщихме преди няколко дни, благодарение на изтъкнатия историк и общественик Стоян Райчевски, водещ на предаването „Прокудени от бащин край" по телевизия СКАТ, вече е локализирано с голяма точност мястото, където са погребани тленните останки на екзекутираните от Народния съд през 1945 г. в Бургас. До момента това то се смяташе за неизвестно. 

Днес отново се връщаме към историята с неговото описание. На 28 септември 2017 г. в бургаския парк „Славейков“ (където са били Старите гробища в морския град) Стоян Райчевски разказва на бургаския художник и изследовател на миналото на региона Митко Иванов следния свой личен спомен:

„Майка ми посещаваше мястото на гробовете, за да отдаде почит на брат си, също разстрелян. Водеше и мен, макар че бях дете и не разбирах точно какво се е случило и се случва".

Пред Митко Иванов Райчевски посочва сакралното място - в края на диагоналната алея, която идва от „входа“ на гробището [зад спирката срещу болницата] към днешния жилищен комплекс „Славейков“.

„Алеята, според мен, е по същото направление и днес. Кипарисите по нея ги помня ясно, но бяха много малки. Т.е. мястото трябва да е на няколко крачки от днешната транспортна улица - изглежда, че тя не е разширявана. Нямаше надгробия или някакъв друг знак, а само две ниски елипсовидни насипчета като ниски могилки, по няколко метра, много близо една до друга. В два общи гроба са били положени труповете" - продължава спомените си видния ни историк.

Той уточнява, че за да отбележи и да п омни мястото, неговата майка е посадила люляков храст. 

В последният януарски ден на 2020 г., на специална среща с журналисти и наследници на погребаните разстреляни Митко Иванов посочи мястото и призова на него да се постави паметна плоча, която да увековечава паметта на жертвите.

Доколкото си спомнят стари бургазлии, преди изграждането на парка в жк. „Славейков" старите гробища са били преместени - тленните останки на погребаните там са били извадени и заровени в новите гробища.


В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
незнайните жертви
02.02.2020 08:48:24
0
0
Докато не се върнат красивите градове, страна и т.н. и се кажат лъжи, скрити неща - жертвите са незнайни... не само за бургас. И какво ще лъже още пропагандата с общественото мнение???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки