Пътят на Елена Николай от Церово до Миланската скала


Пътят на Елена Николай от Церово до Миланската скала
24 Януари 2020, Петък


На 24 януари се навършват 115 години от рождението на гласовитата българка

Автор: Огнян Стамболиев

Може определено да се каже, че тази българска певица бе от световна величина. Името й ще остане в аналите на  певческото изкуство непосредствено до имената на нейните съвременници: Калас, Тебалди,  Дел Монако Тито Гоби и Борис Христов, на които бе равностойна партньорка на първата музикална сцена в света – миланската Скала.

Удивителен е пътят на момичето от пазарджишкото село Церово до първите оперни театри в света. Достоен е за биографичен игрален филм, каквито се правят в други държави, но не и у нас.

Ето накратко и този стремителен път. Ражда се на 24 януари 1905 г. в бедно, но будно семейство, където музиката е на почит. Пее от дете – с красив, природно поставен глас. Прогимназия учи в Панагюрище, а гимназия в Американския колеж в Самоков.

Като ученичка е „звездата” на училищните хорове и оперетки. След това започва да взема уроци учи при основоположника на нашата вокална школа Иван Вулпе. Не я приемат в консерваторията поради...”немузикалност” (!).

Огорчена и обидена, през 1928 г. Елена заминава за Америка, при своя брат емигрант. Там тя работи като продавачка и мизерства. Пести пари, за да замине в Италия, родината на операта. През 1929 г. се явява на конкурс в консерваторията „Верди” в Милано. Местата са само три – за един сопран, един тенор и едно мецосопрано. Явяват се повече от 70 кандидати, а тя спечелва първото място.

Оценките на журито са ласкави: велоиколепен мецосопранов глас, безспорна музикалност, ярък театрален темперамент и красива сценична фигура и изразително лице. С тези четири кратки фрази можем да определим дарбата на Елена Николай. Дарба, както се казва от Природата или от Бога. 

Всъщност, тогава тя все още носи кръщелното си име - Стоянка Николова. Учи упорито, живее бедно – веднъж остава без пари и храна за цели десет дни! Завършва и се дипломира с отличие през 1933 г. като ученичка на прочутия маестро  Винченцо Пинторио. През същата година прави своя дебют, при това с една от най-тежките и големи мецосопранови роли, Азучена от Вердиевия „Трубадур”. Това става на сцената на малкото градче Сало (по онова време в Италия оперни представления са се изнасяли дори в селата!).


 
Един ден импресариото Марио  Канела, с когото започва  работа, решава, че младата и никому неизвестна българка не може да излезе с това неефектно и трудно запомнящо се име – Стоянка Николова. Погледът му случайно попада върху афиш с името на тореадор, който се казва Николай. Решението му е моментално: „Елена Николай!”, възкликва той и тя го приема. С него тя остава до края на живота си през 1983 г., но никога не забравя, че е българка и се гордее с това.

През следващата 1934 г. в Кремона се организира фестивал в чест на композитора Амилкаре Понкиели. В неговите опери „Джоконда” и „Блудният син”, под диригентството на именития Тулио Серафин,  тя изпълнява главните мецосопранови партии с толкова голям успех, че е приета като „чудото на фестивала”.

Следва покана за втория по значение италиански театър, Сан Карло, Неапол. Там младата българка направо триумфира пред една твърде сдържана и консервативна публика. Представя се като Азучена, играе още в „Кавалерът на розата” от Рихард Щраус и „Борис Годунов” на Мусоргски. Става редовна солистка на тази елитна трупа, следват покани за гастроли из цяла Италия. Скоро идва и назначението в  Ла Скала, където започва да работи с водещите диригенти и режисьори, да партнира на звездите на италианската сцена Аурелиано Пертиле, Бенеамино Джили,  Танкреди Пазеро, Чезаре Сиепи, Тито Гоби, Магда Оливиеро, Джакомо Лаури- Волпи, Мария Каниля и нашия блестящ тенор Тодор Мазаров.



Цели три десетилетия Елена Николай е на върха. Редовна солистка на Скалата, постоянен гост на големите италиански театри (Торино, Венеция, Рим, Палермо, Парма, Генуа, Флоренция), на повечето европейски сцени, а също и в двете Америки. До 1949 г. тя изнася с огромен успех 20 централни мецосопранови роли на миланска сцена.

През 1951 г. след скандал с италианския музикален критик Франко Абиати, когото поваля с шамар на стълбите на „Ла Скала” защото се осмелил да сипе обиди срещу произхода й, е наказана от дирекцията на Скалата с изключване от солистичния състав за три години. За добро или за зло?!

През този период Елена Николай започва интензивна гастролна дейност из Европа, Северна и Южна Америка. Пътува много и жъне успехи в Чикаго, Далас, Ню Орлийн, Метрополитън, Лос Анджелиз, Сан Франциско, Мексико Сити,  Монреал,Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Хавана, Сантяго де Чили, Канада, Колумбия, Венесуела...

През 1954 г. се завръща като кралица в Скалата, където излиза на сцената заедно с великите Калас, Тебалди, Дел Монако, Ди Стефано, Карло Бергонци, Борис Христов, Чезаре Сиепи,Тандреди  Пазеро.
Призната е за най-добрият мецосопран на своето време. И има защо.

Изключителният си по обем (близо три октави) и красота глас, тя владее майсторски, съвършено. Това е един много топъл и благороден мецосопран от рядко срещано качество. Низините й са дълбоки, благородни, центърът мощен, широк, височините бляскави, полетни, способни и за високо построени партии. Техниката й е белкантова, безупречна, позволява й да преодолява всяка партитура с лекота. Позволява й да се движи в един обширен репертоарен диапазон от Монтеверди, Вивалди и Глук, през Доницети, Белини, Верди, до Вагнер, Рихард Щраус, Респиги, Мусоргски. 

Ролите си Елена изгражда мащабно, но и с тънки психологически нюанси, с верен усет към стила и драматургията на творбата. Тя е музикант и интерпретатор от най-висока класа! При това гласът й е не само с много красив,  с благороден и мек тембър, също и пробивен, но и  удивително фоногеничен, удобен за качествени записи. Записите й потвърждават това.

За щастие, Елена Николай има немалко прекрасни записи, три от тях са изключителни – на оперите „Селска чест”, „Дон Карлос” и „Лоенгрин”, както и една рецитална плоча на „Балкантон”, които са съхранили голямото й изкуство за поколенията.

В света на операта  нерядко записите бързо остаряват, не само заради бурното развитие на техниката, но и заради интерпретациите. Но може се каже определено, че  макар и реализирани преди 7-8 десетилетия, записите на Елена Николай звучат великолепно, а интерпретациите й са наистина еталонни и не са остарели, напротив, по-добри са от тези на редица днес световно признати певци. А и нейният уникален, мащабен глас е без аналог днес.

Българската публика не можа да се срещне на живо с голямото изкуство на Борис Христов, обявен за „невъзвращенец” от предишната власт, но за щастие се докосна до Елена Николай. Първото й гостуване на софийска сцена е през 1942 г. с ролите на Азучена и Амнерис, през 1943 г. тя изнася благотворителен концерт и радиоконцерт „на живо” (както е било тогава).

След войната е поканена от властите в родината си през 1956 и 1961 г. Отново е Азучена и Амнерис в Софийската опера, а с оркестрите на филхармониите на София, Пловдив, Русе и Варна изнася концерти с избрани класически арии от своя обширен репертоар.

Дори великата Мария Калас се е страхувала от Елена Николай. Гласът и актьорското майсторство на феноменалната българка са изкарвали от творческо и човешко равновесие любовницата на Аристотел Онасис. Оперният свят е бил поразен - как е възможно надменната гъркиня да тръпне от ужас пред българското чудо?


Елена Николай и Мария Калас (в дясно)

Другите ни срещи с тази велика българска бяха... в киното. През 60-те и началото на 70-те години на миналия век тя се снима в 6 италиански кинопродукции – главно комедии под режисурата на прочутия Виторио Де Сика, заедно с актьори като Алберто Сорди и Силвана Мангано. И може да се каже, че и в киното – вече като характерна, комедийна актриса, бе също така убедителна и интересна, както и в операта.

Похвална е идеята на общината в Панагюрище да организира международен певчески конкурс на нейното име. Той досега има няколко издания и вече набира сили и авторитет.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки