В Централен Балкан най-много са големите корморани и зеленоглавите патици


В Централен Балкан най-много са големите корморани и зеленоглавите патици
Снимки: НП „Централен Балкан"
24 Януари 2020, Петък


Това сочи среднозимното преброяване на водолюбивите птици

Автор: Десант

Три екипа от служители на Национален парк „Централен Балкан“ – един на юг от планината и два – от север, участваха в тазгодишното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. На 11 и 12 януари южният екип – трима служители на Парка и представители на СНЦ „Зелени Балкани“ и БДЗП, обхожда язовир „Копринка“, част от поречието на река Тунджа и рибарниците до град Николаево, съобщават от парковата дирекция.

За двата дни са наблюдавани общо 6472 птици от 73 вида. Водолюбивите са 4500, сред тях най-голям е броят от вида голям корморан – 1402 птици, следвани от зеленоглавата патица – 823 наблюдавани птици.

Сред рядко наблюдаваните видове са малък червенокрак водобегач – една птица, видяна край рибарниците до Николаево и наблюдаваните в язовир „Копринка“  един малък корморан, три големи белочели гъски и три сиви патици.

На 10 януари единият от северните екипи наблюдава язовир „Сопот“ и течението на река Осъм от село Сливек до град Троян. В първия водоем са открити около 900 птици от 15 вида. Водолюбивите птици са около 860, сред тях и една птица от вида червеногуш гмуркач.

Река Осъм е замръзнала в по-голямата си част, поради което са наблюдавани само 14 птици от 8 вида. От тях само две са водолюбивите – сива и голяма бяла чапли. Интерес представлява наблюдението на една видра, плуваща в незамръзналите участъци от реката.

Вторият северен екип обхожда на 11 януари водоеми, за които няма данни от последните години. В язовир „Крапец“ са наблюдавани около 350 водолюбиви птици от 7 вида. Сред тях най-многобройни са зеленоглавите патици – около 190 птици и видяните около 100 големи корморана.

Макар голяма част от микроязовира „Малуча“ край село Душево да е покрита с лед, екипът вижда в незамръзналите води две зеленоглави патици, три големи бели чапли и две сиви чапли. Не са наблюдавани водолюбиви птици по река Видима при село Градница и язовир „Гюрчешма“ до село Дамяново, тъй като водоемите са замръзнали.



Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа „Натура 2000“.

Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони. У нас то се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и редица партниращи организации и се проведе от 9 до 12 януари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки