Природен парк „Странджа" стана на четвърт век


Природен парк „Странджа" стана на четвърт век
Снимка: Уикипедия
24 Януари 2020, Петък


Това е най-голямата защитена природна територия в България

Автор: Десант

Днес ПП "Странджа" отбелязва 25 години от създаването си, което става със Заповед No.РД-30 от 24 януари 1995 г.

Това е най-голямата защитена природна територия в България. Освен да се опазват уникалните екосистеми и биоразнообразие, с обявяването й се цели и съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство.

Нейната територия е над 1% от територията на страната. Площта му е 1161 km² и обхваща централна Странджа с излаз към Черно море. Сред забележителностите са пещерите и изворите край река Младежка, пещера Еленина дупка край село Бяла вода, пещера Махарата край село Кости и мраморните куполни гробници в местностите „Мишкова нива“ и „Пропада“. В парка се срещат 54 вида бозайници и 261 вида птици.

През 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България – Силкосия.

Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Над планината преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Виа Понтика. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. 

В Странджа се срещат интересни видове животни и растения, останали от минали геологични епохи, наричани реликти. На територията на парка има 64 реликтни вида, като седем от тях се срещат единствено в Странджа от цяла Европа, като зелениката например.
Единствено тук на континента са запазени типичните гори от края на терциера. Широколистните гори покриват около 80 процента от територията на парка, а средната им възраст е по-голяма от тази на дърветата в останалата част на страната. 
Изключителното странджанско биоразнообразие се дължи на геологичното минало на планината, на климата и на уникалното й географско положение на  кръстопътя между Европа, Средиземноморието и Азия.

Защитените територии със самостоятелен статут в парк „Странджа" са 32 на брой. Най-известните от тях са „Парория“, „Устие на река Велека“, „Докузак“, „Руденово“, „Силистар“, „Кривинизово“, „Моряне“, „Камъка“ и други. 

На територията на природния парк се забранява събирането, съхранението и обезвреждането на опасни отпадъци; внасянето на чуждоземни диви растителни и животински видове, подвидове и форми; сечищната форма на стопанисване на високо-стеблените букови гори с подлес от зеленика; ползването на дивите растителни и животински ресурси в размери и по начини, които да застрашават съществуването на видове, да намаляват биологичното разнообразие или да нарушават нормалното функциониране на природните екосистеми.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки