78-годишен архитект изрисува върху дувара си 21 манастира


78-годишен архитект изрисува върху дувара си 21 манастира
Снимки: podtepeto.com
23 Януари 2020, Четвъртък


Славчо Мерджанов от пловдивското село Златитрап е реставрирал десетки църкви, джамии и стари къщи

Автор: Десант

78-годишният архитект Славчо Мерджанов от пловдивското село Златитрап е изрисувал върху дувара си изображения на общо 21 български манастири.

„Първоначално реших да ремонтирам оградата. Беше еднотипна, типичен стар соц. Така са повечето къщи в България. Исках моята къща да бъде стара, но рисувана. Започнах работата, махнах част от дувара, после с тухли изградих нова стена, шпакловах я и реших, че трябва да нарисувам по нея най-ценното – българския манастир", споделя майсторът пред podtepeto.com.Изработването на цветните пана му отнело два месеца. Скицирал ги, увеличил ги, принтирал ги на ксерокс и след това ги нарисувал на оградата с акварел. Накрая сложил специално покритие, за да може времето да не ги унищожи.

Първият нарисуван манастир бил Кукленският. После се появили Бачковският, Троянският, Рилският и Зографският манастир в Атон и т.н.Бай Славчо е бивш  служител на някогашния Национален институт за паметниците на културата - НИПК (днес НИНКН). Реставрирал е десетки църкви, манастири, джамии и стари къщи.

За своите съселяни е направил проекти на 10 къщи от Злати трап без пари. Проектирал е параклиса на хижа Марциганица, реставрирал е храма в Поповица, проектирал е църква на ромите в Брестовица.

„Обичам си професията. Следващата ми цел е да нарисувам отвътре на стената на къщата ми картини и мотиви на Владимир Димитров – Майстора", зарича се арх. Славчо Мерджанов. И добавя, че, за да рисуваш църковен мотив, е нужен дух, а не суета.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки