78-годишен архитект изрисува върху дувара си 21 манастира


78-годишен архитект изрисува върху дувара си 21 манастира
Снимки: podtepeto.com
23 Януари 2020, Четвъртък


Славчо Мерджанов от пловдивското село Златитрап е реставрирал десетки църкви, джамии и стари къщи

Автор: Десант

78-годишният архитект Славчо Мерджанов от пловдивското село Златитрап е изрисувал върху дувара си изображения на общо 21 български манастири.

„Първоначално реших да ремонтирам оградата. Беше еднотипна, типичен стар соц. Така са повечето къщи в България. Исках моята къща да бъде стара, но рисувана. Започнах работата, махнах част от дувара, после с тухли изградих нова стена, шпакловах я и реших, че трябва да нарисувам по нея най-ценното – българския манастир", споделя майсторът пред podtepeto.com.



Изработването на цветните пана му отнело два месеца. Скицирал ги, увеличил ги, принтирал ги на ксерокс и след това ги нарисувал на оградата с акварел. Накрая сложил специално покритие, за да може времето да не ги унищожи.

Първият нарисуван манастир бил Кукленският. После се появили Бачковският, Троянският, Рилският и Зографският манастир в Атон и т.н.



Бай Славчо е бивш  служител на някогашния Национален институт за паметниците на културата - НИПК (днес НИНКН). Реставрирал е десетки църкви, манастири, джамии и стари къщи.

За своите съселяни е направил проекти на 10 къщи от Злати трап без пари. Проектирал е параклиса на хижа Марциганица, реставрирал е храма в Поповица, проектирал е църква на ромите в Брестовица.

„Обичам си професията. Следващата ми цел е да нарисувам отвътре на стената на къщата ми картини и мотиви на Владимир Димитров – Майстора", зарича се арх. Славчо Мерджанов. И добавя, че, за да рисуваш църковен мотив, е нужен дух, а не суета.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Хасан
22.07.2023 19:32:15
0
0
В далечните години 1969/1975 година живях в това прекрасно село в училището Климент Охридски в Златитрап имахме учителка с фамилия Мерджанова вие май сте съпруг,а
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки