Стари вестници връщат времето назад в Бургас


Стари вестници връщат времето назад в Бургас
Снимка: РИМ-Бургас
22 Януари 2020, Сряда


Те са откупени от бургаския музей и ще обогатят колекцията на културната институция с информация за облика и съдържанието на печатните издания в началото на двадесети век

Автор: Десант

Интересни броеве от вестниците „Вечерна бургаска поща“, „Бургаски фаръ“, „Морска заря“, „Селско знаме“ и „Трибуна“ бяха откупени от Регионален исторически музей – Бургас. Те са от 1932 г. и 1934 г. и ще обогатят колекцията на културната институция с информация за облика и съдържанието на печатните издания в началото на двадесети век.

Както в съвременната преса, така и в тези стари вестници, сред заглавията преобладават публикациите, свързани с важни регионални събития, както и новини от страната и света, криминална хроника и т.н. И разбира се, срещат се и предизборни лозунги.

Любопитни са текстове, касаещи приемането на важни законопроекти, данни за просперитета или фалитите на фабрики, обявления за индустриални и фермерски изложби, коментари на видни общественици.

Впечатляващи са рекламните публикации, които за пореден път доказват, че Бургас още в онова отминало време е бил модерен град, в който актуалните новости са били част от ежедневния живот на хората.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки