Патриарх Неофит отпразнува именния си ден


Патриарх Неофит отпразнува именния си ден
Снимка: Българска патриаршия
21 Януари 2020, Вторник


Лично именика възглави благодарствения молебен в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София

Автор: Десант

Българския патриарх Неофит се включи в св. литургия и тържествен молебен по повод неговия имен ден. Той отбеляза паметта на небесния си покровител - св. мчк Неофит и св. Максим Изповедник, почитани на 21 януари, в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в българската столица.

Предстоятелят на БПЦ бе посрещнат тържествено сутринта преди началото св. литургия. По решение на Св. синод тайнството Евхаристия бе възглавено от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който бе в съслужение с Ловчанския митрополит Гавриил, Западноевропейския митрополит Антоний, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил и Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, Адрианополския епископ Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Величкия епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската св. обители, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Участие в тайнството Евхаристия взеха още архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Теоктист, отговарящ за Българското църковно подворие в Москва, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и свещеници от София и страната и дякони.

С молитвено участие се включиха и множество духовници, монаси, монахини от цялата страна, както и десетки православни християни.

Проповед за празника произнесе митрополит Йосиф, който се спря върху подвига и живота на св. Неофит, както и за неговата пламенна вяра и готовност за себежертва.

Лично Негово светейшество патриарх Неофит възглави благодарствения молебен, а в съслужение с него бяха архиереи от Св. синод, като към по-рано служещите се присъедини и Великотърновският митрополит Григорий.

В края на богослужението приветствие от името на Св. синод прочете Западноевропейският митрополит Антоний. „Знаем с каква ревност, плам и дръзновение бяха изпълнени делата Ви в полза на Църквата на различните поприща, на които бяхте призован – протосингел на Софийска епархия, преподавател и ректор на Духовната академия, главен секретар на Св. синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте избран и за най-високото служение – предстоятел на Българската православна църква. Светските хора приемат тази длъжност като висок пост, но ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-вече патриаршеското, изисква саможертва и пълна отдаденост на вярата, с което се приближава до мъченичеството", изтъкна в словото си митрополит Антоний.

От името на служителите и духовниците при Софийската св. митрополия приветствие прочете викарният епископ Поликарп. Той пожела на именика дълголетно служение, крепко здраве, телесни и духовни сили, бодрост на душата и тялото, за да ръководи светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки