Рекордно мръсен въздух отчетоха в Бургас


Рекордно мръсен въздух отчетоха в Бургас
20 Януари 2020, Понеделник


Високите стойности са от жк "Изгрев"

Автор: Десант

Изключително високи стойности на замърсяването на въздуха отчита днес в Бургас швейцарският портал airvisual.com. В пункта в жк "Изгрев" стойностите на индекса за чистота на въздуха (AQI) към 17 ч. на 20 януари са 169. Това е квалифицирано като „нездравословно"!

Само за сравнение, към същия момент подобни стойности са отчетени в няколко китайски града, в Банкок, и няколко населени места в Индия и Мианмар! В София съответният коефициент е 122. 

В същото време в останалите два бургаски пункта, в които се засича чистотата на въздуха - в кварталите Долно Езерово и Меден Рудник показателите са респективно 65 и 55. 

Няма никакви данни каква е причината за извънредното замърсяване във въпросния бургаски комплекс, но живеещите и работещите в района са силно притеснени.

Индексът AQI (air quality index) е число, използвано за информиране на обществеността относно нивото на замърсяване на въздуха и за прогнозиране на очаквано ниво на замърсяване.

AQI се базира на измерване на праховите частици (PM2,5), озона и азотния диоксид. Измерванията се засичат на всеки час.

Стойностите на индекса нарастват при увеличени вредни емисии във въздуха – трафик в пикови часове, горски пожари или липса на въздушни течения.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Aнонимен
21.01.2020 22:02:45
0
0
Интересно, кaк при вятър от североизток, точно Изгрев ще е с нaй-мръсен въздух?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки