Пак се опитват да вкарат от Полша у нас птиче месо със салмонела


Пак се опитват да вкарат от Полша у нас птиче месо със салмонела
Снимката е илюстративна
20 Януари 2020, Понеделник


Партидата е насочена към унищожаване и не е успяла да стигне до пазара у нас

Автор: Дина Харизанова

Заразено със салмонела охладено птичо месо отново е засечено в България. Салмонелените бацили са от два различни генотипа - Infantis и Kottbus. Партидата е насочена към унищожаване и не е стигнала до пазара у нас.

Това става видно от портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF). 

Последният такъв случай бе в навечерието на коледните празници. Тогава Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) установи салмонела в пратка от близо 21 тона полско птиче
месо. 

Месец преди това до нашия пазар бе стигнала пратка от 100 килограма заразено птичо месо от Полша.

Пита се в задачката докога нашите търговци ще „пазарят" пилешко месо от полската страна, където е видно и за малките деца, че салмонелата се шири комфортно в тамошните птицевъдни стопанства?!

Апропо, още през 2018 г. европейски медици лармираха за взрив на заболяване от салмонелоза в страните от ЕС, за което заподозряха полските птицегледачи. 

В първото десетилетие на този век заразяването с тази болест в страните в Европа практически бе намаляло два пъти, което даде основание в Евросъюза да се говори за победа над бактерията, постигната със съвместните усилия на държавите членки. Но сега се наблюдава ново нарастване на случаите с това заболяване, което очевидно е свързано с алъш-вериша със заразени хранителни продукти. 

Един бърз поглед сред последните данни в системата RASFF показва, че случаят с полското птиче месо в България изобщо не е изолиран. Салмонела е открита в кучешка храна, произведена в Германия; в храна за коне, внесена в Холандия от Мексико; в пилешки дробчета, внесени в Италия от Румъния; охладено панирано филе от треска, импортирано от Холандия за Германия; в печена соя, произведена в Германия; в охладени пилешки гърди от Полша, които са реекспортирани от Дания във Финландия; в яйца, внесени от Италия във Франция; в черен пипер от Бразилия за Германия и в замразени пилешки гърди от Бразилия за Холандия.

Дори и самата Полша е засегната от заразен внос - така например там е внесен заразен със салмонела... босилек от Египет!

Примерите само за първите двадесет дена на януари са общо 25 от общо 100 случая с нарушения, регистрирани  в европейската система за известяване за храни и фуражи. С други думи, една четвърт от негодните за консумация продукти, засечени от RASFF, са свързани със заразяване със салмонела!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки