В Пирин внедряват система за регистриране на изстрели


В Пирин внедряват система за регистриране на изстрели
Снимки: Национален парк „Пирин"
20 Януари 2020, Понеделник


Целта е подобряване на природозащитното състояние на дивата коза и кафявата мечка

Автор: Десант

За подобряване на природозащитното състояние на дивата коза и кафявата мечка, Дирекция „Национален парк Пирин“ (ДНП „Пирин“) внедрява система за регистриране на изстрели на част от защитената територия. Тя се състои от сензори за разпознаване и регистриране на изстрели, които автоматично подават информацията до оператор в офиса на ДНП „Пирин” и до конкретен служител „Паркова охрана”.

Към момента са монтирани 4 сензора на контролни точки в Парков участък „Вихрен”, който е най-урбанизираната и най-достъпната част на планината за потенциални бракониери. Във Вихренския дял се намира и най-добрата популация на дива коза (Rupicapra rupicapra) на целия Балкански полуостров.В дирекцията операторите имат достъп до информацията в реално време, като при необходимост могат да преслушат запис от настъпило събитие. Към системата работи и WEB приложение, чрез което всички параметри от системата стават достъпни за служителите на парка чрез интернет.

Приложението дава възможност за анализ на информацията от регистрираните събития, както и определяне на местата им според различни критерии. То предоставя наличната информация както в цифров, така и в графичен вид, за да бъде максимално полезно и лесно за работа.

Предстои монтираните сензори да бъдат адаптирани за работа в реални условия. Те ще различават с какво огнестрелно оръжие е произведен изстрелът или вида на пиротехниката, която е използвана.

През следващата година данните от системата ще бъдат обобщени и анализирани за изготвяне на прогноза в помощ на борбата с бракониерството на територията на парка и възможности за противодействие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки