Водите от водосбора на Белмекен ще се насочат към Перник


Водите от водосбора на Белмекен ще се насочат към Перник
Снимка: Министерски съвет
18 Януари 2020, Събота


Това стана ясно на извънредна среща в Министерски съвет във връзка с кризата в миньорския град.

Автор: Десант

„Още в понеделник правителството ще направи предложение до Столична община да получим съгласие, възмездно, за преминаване през ВИК дружеството на Столична община до Перник. Ще изградим една тръба от Мало Бучино към Перник, през която да минават 700 000 куб. м/месец". Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет във връзка с кризата в миньорския град.

„Срокът за изпълнение е между 35-45 дни. Очакваме да се дадат оферти, в които ще е ясно до колко време ще бъдат изградени помпите. Ако в сряда всичко е готово, започваме монтажни действия", допълни Караниколов. 

„Ще работим 24 часа, ще има и нощен труд. Към момента водата в яз. Студена може да покрие около 2 месеца. Надявам се да започне по-сериозно снеготопене и да влезе повече вода, но не можем да разчитаме само на природата. Цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана или променяна", заключи той. 

„Ще се ремонтира пречиствателната ни станция. Решението, което ще се вземе днес, ще успокои гражданите", каза кметът на Перник. 

„Водоснабдяването в София няма да бъде засегнато. Имаме достатъчно резерви и просто ще бъдат използвани нашите системи", допълни Йорданка Фандъкова.

„Подкрепяме решението, което са предложили експертите. Водите от водосбора на Белмекен ще бъдат преведени към Перник. Ангажираме се в спешен порядък да осъществим всички процедури", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Още преди два месеца Национална електрическа компания започна да отбива водите от водосбора на Белмекен към язовира на Бели Искър. Водата, която се пренасочва е около 500 л/секунда.

„Трасето от Мало Бучино към Перник ще бъде 13,5 км. Задължително ще се изгради помпена станция. Стойността на проекта е до 25 млн. лв. Към момента, единственото нещо, което трябва да направим е да минем през Общински съвет. Имаме готовност да започнем веднага", допълни още Караниколов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки