Ще опазват къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път


Ще опазват къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път
Снимка: ИАГ
17 Януари 2020, Петък


Птицата е емблематична за блатото Песчина на територията на Поддържан резерват „Песчински блата“ в Природен парк „Персина“

Автор: Десант

В края на изминалата година на официална среща в Букурещ, Румъния, беше открит проект „Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път” с акроним „Pelican way of life“ ( “Животът на пеликана”), финасиран по програма Life на Европейския съюз. 

Основната му цел е опазване на  къдроглавия пеликан на Балканския полуостров, чрез редуциране на застрашаващите го фактори по време на гнездене, миграция и зимуване, както и подобряване на гнездовите местообитания на вида.

В България проектът ще се изпълнява от Дирекцията на Природен парк „Персина“ в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Къдроглавият пеликан се превърна в емблематичен вид за блатото Песчина на територията на Поддържан резерват „Песчински блата“ в ПП „Персина“. През последните години колонията, която се установи там постепенно се разраства, което налага изпълнението на дейности, насочени към намаляване на безпокойството и подобряване условията за гнездене.

По проект „Животът на пеликана“ са заложени за изпълнение следните основни дейности: проучване на гнездовата, мигриращата и зимуващата популация на вида, изграждане на нови гнездови местообитания, информационни кампании сред рибари и ловци, обучителни семинари, образователни и комуникационни дейности за широката общественост и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки