Колекция от календарчета на БГА „Балкан" ще обогати изложбата в Авиомузея край Бургас


Колекция от календарчета на БГА „Балкан" ще обогати изложбата в Авиомузея край Бургас
Снимки: Десант
17 Януари 2020, Петък


Сред дарените от отговорния редактор на сайта „Десант“ Диана Славчева неща е и картичка със снимка на същия самолет Ту-154, който е централен експонат в музейната експозиция  

Автор: Десант

Авиомузеят край бургаското летище е една от атракциите на морския град, която целогодишно привлича интереса на жителите и гостите на морския град. Много от тях често се връщат отново тук, за да донесат като дарение за експозицията пазена в домовете им вещ, свързана с историята на българската авиация.

Поредният такъв жест е на отговорния редактор на сайта „Десант“ Диана Славчева, която подари на музея колекция от 24 фирмени джобни календарчета на БГА „Балкан“. Те са събирани от нея от 1974 до 1993 г.

„Имах съученици, чиито бащи бяха пилоти в БГА „Балкан“. И понеже пионерската ни организация носеше името на Юрий Гагарин, те често ни гостуваха в клас и ни разказваха за авиокомпанията. Носеха ни и подаръци – фирмени химикалки, календарчета. И аз започнах да си ги колекционирам. Впоследствие като журналист сътрудничих на вестника на „Балкан“ - „Полети“, и често летях между София и Бургас със самолетите на гражданската ни авиация. Два пъти ми се случи да пътувам на 1 март и тогава стюардесите раздаваха на пасажерите картичка със закачена на нея мартеница. Именно тези картички, които бях запазила като скъп спомен, предоставих за музейната сбирка в Сарафово" - казва нашата колежка.

Интерес представлява и самолетният билет от 1985 г., който тя е запазила от един полет от София до Бургас с първородния й син, докато е бил още пеленаче. От него се вижда, че цената на билета за деца по онова време е била... два лева.



Особено ценна се оказа пощенската картичка със снимка на същият самолет Ту-154, който в момента е един от най-атрактивните експонати в музейната сбирка, подредена край летището до бургаския квартал Сарафово. Именно на неговия борд бе предадено и дарението.


Картичка със самолет Ту-154 с номер LZ-BTU


Същият самолет LZ-BTU днес като експонат в Авиомузей-Бургас

Управителят на авиомузея Станислав Мъжгълов изтъкна, че откакто музеят е отворил врати вече две-три години непрекъснато посреща посетители с голяма любов към авиацията, които носят със себе си частица от историята на БГА „Балкан" и приемат от тях дарения от всякакъв тип.

В авиомузея очакват през тази година да получат и едно друго дарение, което ще обогати тяхната колекция от летателни средства. Мъж, който дълги години се е занимавал със селскостопанска авиация, е обещал да предостави за музейната сбирка един хеликоптер Ка 24.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки