Навършват се 800 години от основаването на Ивановския скален манастир


Навършват се 800 години от основаването на Ивановския скален манастир
15 Януари 2020, Сряда


В момента тече подготовката за отбелязването на юбилея

Автор: Десант

Подготвя се отбелязването на 800-та годишнина от основаването на Ивановския скален манастир. По този повод областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев се срещнаха с Негово високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, с когото обсъдиха подготовката за предстоящите чествания.

Програмата предвижда празнични инициативи и богослужения както през тази година, така и през идната 2021 г.

Сред събитията, с които ще се отбележи юбилея, са провеждане на научна конференция, посветена на историята и духовността на Светата обител, както и тържествени молебни на по-значими дати и църковни празници, свързани с нея.

Идеята е по този начин да се популяризира един от най-значимите обекти на средновековното църковно и културно наследство в България под закрилата на ЮНЕСКО.

Обмислят се и мерки за подобряване на инфраструктурата и достъпа до всички скални църкви, намиращи в района. Обсъдена беше и възможността останалите скални църкви да бъдат също включени в Списъка на световното културно и природно наследство.

В най-скоро време ще се проведе и среща в разширен формат с участие на всички заинтересовани институции, като Областна администрация Русе, Община Иваново, Русенска Света митрополия, както и Регионалния исторически музей в дунавския град. Заедно те ще изготвят подробен план за действие и така ще конкретизират набелязаните дейности за постигане на съответните цели.

​Църквите и всички помещения край местността Писмата образуват скалния манастир „Свети архангел Михаил“. Той е основан през XIII век от монаха Йоаким, избран по-късно за първи търновски патриарх. През периода на Второто българско царство манастирът поддържа връзки с царския двор в Търново. Негови дарители били царете Иван Асен II, Иван Александър и други представители на владетелски семейства.

Източник: dunavmost.com


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки