Европарламентът търси нови стандарти за превоз на храни и животни


Европарламентът търси нови стандарти за превоз на храни и животни
Снимката е илюстративна
14 Януари 2020, Вторник


Дългосрочните пътувания се определят като потенциално рискови

Автор: Десант

Износът на български храни и живи животни е нараснал с 56.8% за 9-те месеца на 2019 г., сочат предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни. Родните производители и стопани са изнесли продукция за над 1,719 млрд. лв., спрямо 1,096 млрд. за същия период на 2018 г.

Стойността на внесената продукция също се е увеличила значително, но не успява да преобърне тенденцията за непрекъснат ръст на положителното търговско салдо при тази група от стоки – от 406.4 млн. лв. за 2018 г. до 641,4 млн. за миналата година. Това е секторът с най-висока абсолютна стойност на положително салдо сред наблюдаваните от националната статистика, което показва и нарастващото му значение в експортната листа на България.

На този фон продължават дебатите в Европейския парламент за защита на животните при транспортиране и за еднакво прилагане на правилата от държавите членки. Налагат се строги изисквания към превоза на храни и зърно, за да се гарантира годността и състоянието им за безопасна консумация от потребителите.

Дългосрочните пътувания се определят като потенциално рискови, поради по-продължителното излагане на различни условия и фактори - температура, влажност, вентилация, вибрации, шум и други. Това влияе пряко върху производителността и рентабилността, чрез промени в телесното тегло на животните, загуба на течности или промени в качеството на продуктите.

Затова и депутатите настояват за нова стратегия за хуманно отношение към животните 2020-2024 и за внедряване на системи за проследяване на местоположението и продължителността на пътуванията на камионите, както и цикъл за обратна връзка в реално време между точките на заминаване и пристигане.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки