Много от клошарите в Бургас са жертви на имотната мафия


Много от клошарите в Бургас са жертви на имотната мафия
Снимки: Авторът
09 Януари 2020, Четвъртък


В морския град бе проведена специализирана полицейска акция за картотекиране на бездомниците

Автор: Дина Харизанова

Специализирана полицейска акция по издирване и регистриране на клошарите проведе МВР в Бургас. 

Картотекирането на лицата, които живеят без постоянен адрес и водят скитнически начин на живот, се провежда нееднократно в рамките на всяка календарна година. Настоящата акция се предприема предвид настъпването на зимните студове с ниски температури и лоши метеорологични условия. 

Целта е да се установи самоличността на скитащите, тай като често те злоупотребяват с алкохол и биват намирани в безпомощно или неадекватно състояние, което прави невъзможно тяхното идентифициране. 

След като бъдат регистрирани в полицейското управление и се установи, че те са бургаски граждани, им се предлага да бъдат настанени в някой от общинските приюти. Масово обаче те отказват да бъдат приютени. Причината е, че в местата за настаняване на бездомници е забранена употребата на алкохол, а за повечето от тях злоупотребата със спиртните напитки е начин на живот. 

Тези от тях, които са пришълци от други гладове и села, биват извозвани от полицаите до родните им места. 


Част от личния багаж" на задържаните от бургаската полиция клошари

Според бургаските полицаи броят на бездомниците в морския град е относително постоянен, като разбираемо те са повече през летния сезон, когато към морето прииждат и много клошари от вътрешността на страната.

Като изключим представителите на ромския етнос, които са най-често срещаните представители на контингента на скитниците, сред тях се срещат и мнозина от жертвите на имотната мафия, която ги е оставила без дом.

„Лошото е, че тези хора обитават места с нехигиенични условия за живот като къщи, които са пред разруха, и след себе си оставят пълна мизерия. Често те предизвикват и пожари. Такъв е случаят с известната в Бургас Хатева къща, която бе запалена от клошари, и дори след потушаването на пламъците там бе открит трупът на един от тях" - припомня зловещата история от близкото минало Цветелина Рандева, говорител на МВР-Бургас.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки