Ердоган, Путин, Борисов и Вучич врътнаха вентила на „Турски поток"


Ердоган, Путин, Борисов и Вучич врътнаха вентила на „Турски поток"
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет
08 Януари 2020, Сряда
Автор: Десант

С официална церемония в Турция бе открит газопроводът „Турски поток". На събитието присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, руският му колега Владимир Путин, сръбският държавен глава Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов.

Представителите на четирите страни завъртяха в Истанбул символичния вентил. 

По време на откриването Ердоган нарече Путин свой скъп приятел, който бил „архитект на този проект".

Той изтъкна, че строителите са използвали най-съвременна техника и оборудване, при което е установен световен рекорд за скорост на подводен монтаж на тръби - над 6 километра за едно денонощие! 

Световните медии припомнят, че на 5 януари Гърция и Северна Македония започнаха да получават руски газ по „Турски поток". 

Газопроводът свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м.

Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България.

Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

От там подчертават, че географското положение на нашата страна и на югоизточната й съседка определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество.

„В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази  стратегическата си роля на газовата карта на Европа" - се казва още в правителственото прессъобщение.

В края му се припомня, че част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток“.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки