Книга разказцва за проникването на порцелана в България


Книга разказцва за проникването на порцелана в България
Снимка: РИМ-Русе
06 Януари 2020, Понеделник


В нея са намерили място ценни експонати от русенския музей

Автор: Десант

Експонати на русенския музей разказват историята на проникването на порцелана в България. Те са публикувани в книгата на Анна Збросская – Люнгснес „Контрасти – хуморът и сатирата в порцелановата пластика“.

Каляска с кон и кочияш от майсенски порцелан, сервиз за хранене със супник от края на XIX век и порцеланов комплект за подправки от първата половина на ХХ век от русенския музей се нареждат до вещи, притежание на световни музеи и галерии като Музея на изкуството Метрополитен в Ню Йорк, Националния музей на Щутгарт, Музея на порцелана във Флоренция, Националния музей на Бавария, Музея на декоративните изкуства в Берлин, Музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, Гардинер Музеум, Канада, Аукционна къща „Доротеум“ във Виена и др.

Изданието съдържа 72 илюстрации на порцеланови фигури, производство на 10 фабрики от XVIII век, някои от които функционират и днес – Maissen (1710), Vincennes/Sevres (1745), Nymphenburg (1747), Ludwigsburg (1758), Volkstedt/Rudolstadt (1760).

Книгата разказва историите по създаването и предлагането на показаните скулптури по развлекателен и достъпен за масовия читател начин, с множество символика и любопитни факти.

Русенският сервиз за хранене със супник е произведен във фабрика в Тюрюнгия в периода 1865-1875 h. Порцелановата каляска също е от там. За нея се смята, че е внесена от Германия през 1948 г. Комплектът за подправки пък е произведен в фирма „Дитмар“ за България през първата половина на XX век.

Колекцията от порцелан и фаянс на русенския музей съдържа над 200 образци от средата на XIX до втората половина на XX век. Най-ранни (първата половина на XIX век) са фаянсовите сервизи за хранене произведени в Англия. Те са декорирани с мотиви от китайски пейзажи, изпълнени с бяло и синьо.

Най-многобройни са предметите, произведени от началото на XX век в областите Тюрингия, Бавария, Силезия. Те са различни по предназначение – трапезен порцелан (сервизи за хранене, кафе, чай, мляко, фруктиери, подноси), хигиенен (комплекти от леген, кана, сапунерка), порцелан за украса (вази, статуетки). Изработени са в модерните за епохата стилове – от класическите барокови мотиви до впечатляващи образци на „арт деко”.

В колекцията има и ръчно рисувани експонати. От тази група интерес представлява японският порцелан, произведен през 20-те години на ХХ век.

Авторът на изданието „Контрасти – хуморът и сатирата в порцелановата пластика“ инж. Анна Збросская – Люнгснес колекционира заедно със съпруга си – норвежец, порцеланови скулптури от най-старата Тюрингска фабрика „Фолкщет“, както и на тези фабрики, които през годините са били нейно притежание. Колекцията на семейството наброява 110 експоната от XVIII, XIX и XX век.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки