Сапунът и топлата вода унищожават вирусите


Сапунът и топлата вода унищожават вирусите
23 Декември 2019, Понеделник


Вижте как можем да се предпазим от грипа и без ваксини

Автор: Десант

Хигиената е основен начин за предпазване от зараза, а поддържането на ръцете е много важно, защото те са основен източник за предаване на вирусите, пише в. "Дейли мейл".

Когато някой прикрие с ръка устата си при кихане или кашляне, по кожата остават микроби. Макар и те да оцеляват там до 10-15 минути, ако преминат на твърда повърхност, могат да живеят цяло денонощие. Затова ръцете трябва да се мият винаги след като е ползван обществен транспорт, преди хранене, след използване на количка в магазин.

Те трябва да се почистват със сапун и топла вода, а не със санитайзер. Причината е, че вирусите понякога оцеляват, когато за хигиена се използва санитарен гел защото слузта намалява ефикасността на алкохола в него. Учени от Медицинския универистет в Киото установиха, че вирусът на грипа загива за 30 секунди под въздействието на топла вода и сапун при повече от четири минути за санитайзер при наличието на слуз.

Ако някой киха и кашля, е добре да се отдръпнем поне на 2 метра от него. Частиците с грипен вирус могат да изминават голямо разстояние, а във въздуха оцеляват часове. Докато се отдръпвате от кашлящ човек, се опитайте да издишате бавно през носа. Това намалява риска вирусът да навлезе в дихателните пътища.

Нисковъглехидратните диети, както и добрият сън, засилват имунитета, изтъкват още вирусолозите. Приемането на повече мазнини и по-малко въглехидрати предизвиква освобождаване на имунни клетки, които увеличават производството на слуз в клетките, покриващи белите дробове, установиха учени от Йейл. Тази слуз улавя вирусите още преди да се разпространят.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки