България е осъдена да плати още 24 милиона лева на строителя на Дунав мост 2


България е осъдена да плати още 24 милиона лева на строителя на Дунав мост 2
18 Декември 2019, Сряда


Задължението е признато през 2014 г. от тогавашното правителство, което е дало основание на арбитражен съд в Париж да потвърди, че българската държава има обвързващо споразумение с FCC 

Автор: Десант

Заради действия на правителството през 2014 г. Международният арбитражен съд в Париж осъди България да плати допълнително още 24 483 934 лева на строителя на Дунав мост 2 FCC Construccion.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното заседание на Министерския съвет. По думите му до тук се стигна след като през 2013 г. FCC заявява претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро, тъй като според тях държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали, за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2.

„Въпреки че към онзи момент, съгласно българското законодателство за държавата изрично не е следвал подобен ангажимент, със свое писмо от 5 август 2014 г. тогавашното правителство, в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението, като в писмото вицепремиерът казва, че държавата няма необходимите финансови средства, но е уведомила министъра на финансите, като е уточнен размерът и начинът на плащане на задълженията в съответствие с постигнатите договорености и се препоръчва тяхното окончателно уреждане“, посочи министър Росен Желязков.

Той уточни, че по този начин през 2014 г. държавата, в лицето на тогавашното правителство е признала, че дължи поисканите от FCC допълнителни пари и това е дало основание на Международния арбитражен съд в Париж да потвърди, че от тази дата между българската държава и FCC има валидно обвързващо споразумение.

„Тези действия пораждат няколко съществени въпроса. Необходимо ли е било да бъде признавано това задължение, вместо да се опитат през арбитражния съд да оспорят това искане? Защо след като са признали този дълг не са го платили, а са оставили това да се плаща от следващите правителства, като с лихвите дългът вече е нараснал до 14,3 млн. евро“, добави Росен Желязков.

Министърът каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на което размерът на лихвите е намален и българската държава ще плати 24 483 000 лв., което е с 3 423 000 лв. по-малко.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки