Патриотите поискаха по-високи наказания за посегателства над медици


Патриотите поискаха по-високи наказания за посегателства над медици
Снимка: 24 часа
18 Декември 2019, Сряда


За 2018 г. има над 400 случая на нападение над лекари, сестри и фелдшери, а за 2019 г. статистиката дава, че те са повече, изтъкна зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Десант

Народните представители от НФСБ и ВМРО в групата на „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание днес предложения за промени в Наказателния кодекс, с които се увеличава минималният размер на наказанието „лишаване от свобода“ в случаите на квалифициран състав на лека, средна и тежка телесна повреда, когато същата е причинена на медицински специалист при или по повод на изпълнение на службата или функцията.

„Случаите на агресия срещу медицинските специалисти зачестяват и за съжаление се превръщат в нещо обичайно. Считаме, че това е недопустимо и ние като общество трябва да се противопоставим категорично на подобна агресия“, подчерта мотивите на вносителите зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Той представи пред медиите поредица от примери:

На 22 март пациент наби личната си лекарка в 18 ДКЦ в София. До насилието се стигнало, след като тя се опитала да обясни на мъжа, че няма право да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото няма такива правомощия.

Преди няколко месеца медик от УМБАЛ „Св. Пантелеймон“ е бил нападнат и заплашван от сина на пациентка. Младежът се нахвърлил върху доктора, започнал да го ругае и да му крещи: „Ще видиш какво ще ти се случи, ще ти откъсна главата, жив оттук няма да излезеш“.

През август пациентка е била приета в белодробна болница във Велико Търново, но самоволно напуснала, за да отиде на сватба, след което се върнала във влошено здравословно състояние. Близките се възмутили, че лечението продължава, те очаквали пациентката им да бъде излекувана веднага. Стигнало се до саморазправа с двама лекари и четири медицински сестри.

На 13 ноември 50-годишният фелдшер Красимир Куманов бе нападнат в село Каменар от сина на пациентка.

На 29 ноември станахме свидетели на непровокирана с нищо агресия срещу медицински специалисти. Пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Пострадалите медици – освен физически травми, получиха и сериозен психически шок, посочиха вносителите.

Пореден опит над нападение над лекари бе регистриран на 3 декември. Мъж във видимо нетрезво състояние е заплашвал медици от ДКЦ 1 в Бургас с газов пистолет.

Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на наказанието „лишаване от свобода“ за тежка телесна повреда на седем години, вместо досегашните пет. За средна телесна повреда – на пет години, вместо досегашните три. За лека телесна повреда – на две години, вместо досегашната една. При леката телесна повреда без разстройство на здравето се завишава максималният размер на наказанието от три на пет години лишаване от свобода, посочи Христиан Митев, народен представител от НФСБ и зам.-председател на Правната комисия в Парламента.

Предложенията са наказанието за тежка телесна повреда да стане 7 г. затвор вместо досегашните 5 г., а леката телесна повреда да стане 5 г., вместо сегашните 3 г. затвор, предава БТА.

80% от медиците са ставали жертва на насилие. За 2018 г. над 400 случая на посегателства, а за 2019 г. статистиката дава, че са се повишили случаите, обобщи Валери Симеонов в кулоарите на парламента. 

Предлагаме тези промени в закона, защото случаите зачестяват и за съжаление се задава весела Коледа и щастлива Нова година. Дядо Мраз, Снежанка идват с бокс и със бухалка, обясни в стихотворна форма проблемът с насилието над медицински лица Симеонов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки