Народният певец Костадин Михайлов написа книга за Църногорово


Народният певец Костадин Михайлов написа книга за Църногорово
18 Декември 2019, Сряда


Изданието събира между кориците си историята на параклиса „Света Богородица" в едноименната местност и спомени за прочутия в миналото Църногорски панаир

Автор: Диана Славчева

Народният певец и странджански нестинар Костадин Михайлов зарадва почитателите си с нова книга, чието представяне във вторник вечерта изпълни залата на Морското казино в Бургас. Между кориците й е намерила място историята на най-големия параклис в Странджа, както и спомени за прочутия в миналото Църногорски панаир, провеждал се в дните около празника Голяма Богородица. 



С голям благотворителен концерт това лято Костадин Михайлов и негови колеги поставиха началото на благотворителна инициатива за набиране на средства за реставрацията на параклиса „Света Богородица“ в местността Църногорово край Малко Търново. С помощта на още дарения от местни жители, както и със съдействието на малкотърновския кмет Илиян Янчев храмът бе върнат към нов живот. Как се е случило това и каква е историята на стария параклис разказва в книгата си Костадин Михайлов.



Това е първото издание в българската книгопис, посветено на Църногорово. „Тази местност не е само красива, но в нея има нещо, което те кара да се завръщаш там отново и отново" - казва Костадин Михайлов.

Самият той, след като завършва образованието си в София, избира да се завърне да работи в своя роден Странджански край и в момента е част от екипа на Исторически музей „Проф. Александър Фол" в Малко Търново. 

Идеята за написването на неговата книга се ражда покрай ремонта на стария параклис „Света Богородица" в местността Църногорово - може би най-големия от стотиците параклиси, пръснати в Странджа, построен през 1926 г. на мястото на много по-стар храм. 



Костадин се среща със стари хора от Малко Търново, които подпомагат написването на неговата историческа справка с информация и безценен снимков материал. 

В богато илюстрираното издание са намерили място и песните, които са се пеели в миналото на прочутия Църногорски панаир (панагир по странджански), който покрай реставрацията на параклиса също бива възстановен това лято. 

Костадин и малкотърновският кмет Илиян Янчев възнамеряват догодина да организират провеждането и на традиционните някога народни борби, които били неотменна част от панагиря. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки