Трима ислямисти подготвяли атентати във Виена и Залцбург


Трима ислямисти подготвяли атентати във Виена и Залцбург
Снимка: weihnachtsmarkt.at
17 Декември 2019, Вторник


Замисълът им бил да взривят бомба на коледния базар около катедралата „Свети Стефан“ във Виена, предвиждали и атаки в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург

Автор: Десант

24-годишен ислямист от чеченски произход вероятно е главното действащо лице в заговора, предвиждащ серия от терористични действия във Виена и Залцбург в периода между Коледа и Нова година, съобщава АРА.

Сред плановете на терористите било взривяването на бомба на коледния базар около катедралата „Свети Стефан“ във Виена, както и атаки в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург.

Подготовката за пъклените терористични актове е разкрита по анонимен сигнал.

В основата на заговора е терорист, който е в затвора в Хиртенберг. Той е осъждан два пъти за участие в терористични организации и е в полезрението на правосъдието още от 2015 г.

Въпреки забраната, мъжът е използвал мобилен телефон в затвора, за да поддържа връзка с останалите членове на групата – съответно на 25 и 31 години.

Предполага се, че освен атентатите, те са подготвяли и бягството му от затвора.

Обстойни издирвания, проучвания, проследяване на телефони и наблюдения на заподозрените са довели до тяхното залавяне. И двамата съучастници са арестувани от австрийската полиция.

Не е ясно как те са влезли във връзка с 24-годишния чеченец в затвора. Според австрийския вестник Die Presse, който цитира адвокатите на задържаните,  25-годишният чеченец е успешен спортист (борба), а по-възрастният се описва като глава на семейство, мюсюлманин, но „не радикализиран”.

От австрийската полиция успокояват населението, че не съществува заплаха за спокойствието и реда на коледните пазари. Разработената още преди месеци концепция за сигурност на тези места няма да бъде променяна. За тяхната охрана се грижат униформени и цивилни полицаи.

Коледните базари са част от цялостната подготовка за коледно-новогодишните тържества и са се превърнали в неделима част от празничното настроение в австрийската столица.

Във Виена официално има 20 коледни базара, разположени в различни райони на града. Те разполагат с общо 1018 щанда, предлагащи всевъзможни коледни сувенири и кулинарни изкушения.

​Източник: bulgaren.org


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки