Монетното съкровище от село Попинци влезе в книга


Монетното съкровище от село Попинци влезе в книга
16 Декември 2019, Понеделник


Химическият му анализ съдейства за разкриване на допълнителни детайли, свързани със стопанския живот на Римската империя

Автор: Десант

Излезе от печат нумизматичният каталог „Римско монетно съкровище от село Попинци, Община Панагюрище (I-III в.)“ с автори Васил Кацаров, д-р Върбин Върбанов и Бойка Златева.

Луксозното издание е плод на съвместното сътрудничество между Регионален исторически музей – Русе, Исторически музей – Панагюрище и Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Централната част в него е на русенския археолог д-р Върбин Върбанов, който извършва обстойно проучване на намерените 392 монети, 60 години след тяхното откриване. Те са от средата на III век и се свързват с нашествието на готите.

За първи път се прави и химически анализ на използвания материал, което според авторите, ще съдейства за разкриване на допълнителни детайли, свързани със стопанския живот на Римската империя.

Те са пресъздали цялостна картина на проучванията на региона – не само изворовите, но и последните по време археологически проучвания и са посочили документалните свидетелства за живота там, като по този начин не само са вместили находката в базата от знания досега, но са дали нова интерпретация на достигналото до нас съкровище.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки