Патентен данък ще има за всеки апартамент и стая за гости


Патентен данък ще има за всеки апартамент и стая за гости
13 Декември 2019, Петък


Сега той се дължи само за места за настаняване, които са категоризирани с една или две звезди и са с не повече от 20 стаи. Промяната засяга около 14 хиляди имота в страната

Автор: Десант

Апартаментите и стаите за гости ще плащат патентен данък като хотелите с 1 или 2 звезди. Данъкът ще бъде между 25 лв. и 250 лв. на стая и ще се определя от всяка община.

Това гласят промени в данъчните закони, които са внесени от председателя на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова и група депутати. След нейна среща с представители на Българската стартъп асоциация има споразумение имотите, които се отдават чрез платформи като Airbnb, да се регистрират по улеснена онлайн процедура.

Промяната засяга около 14 хиляди имота в страната, които са регистрирани в платформата AirBNB, както и тези, които използват посредническите услуги на Booking и други подобни онлайн платформи, за да отдават имотите си под наем.

Сега патентен данък се дължи за места за настаняване, които са категоризирани с една или две звезди и са с не повече от 20 стаи. Размерът му е от 25 до 250 лв. на стая според местонахождението на обекта, като точната сума се определя всяка година от всяка община.

Новият момент е, че патентен данък ще се дължи и от местата за настаняване с до 20 стаи, които са регистрирани по Закона за туризма, т.е. от собствениците на имоти, които се отдават през онлайн платформи като AirBnB и Booking.

Какво точно ще се изисква, за да може да се регистрират тези обекти, трябва да стане ясно до края на март, когато трябва да е готова наредбата за тях. След това собствениците им ще имат три месеца, в които да се регистрират, като обещанието на депутатите е това да може да става по електронен път.

Източник: stroitelstvoimoti.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки