По морето няма как да се оплачеш на арменския поп


По морето няма как да се оплачеш на арменския поп
Арменската църква „Сурп Хач” в Бургас остана без свещеник
13 Декември 2019, Петък


Арменските църкви в Бургас и Варна останаха без свещеници

Автор: Десант

Последна литургия на отец Бохос Микаелян в арменската църква „Сурп Хач” в Бургас бе на 8 декември. Причината - изтичане срока за пребиваване на арменския свещеник в Република България.

Преди близо половин година без поп остана и варненския храм „Свети Саркис”. 

По този повод Епархийският съвет на Арменската апостолическа православна света Църква в България моли католикоса на всички арменци Карекин II да изпрати нови свещенослужители за двата арменски храма по морето - в Бургаска и Варненска енории. 

Местните вярващи от арменската диаспора са притеснени, че точно в навечерието на един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово, за миряните в двата големи български града няма да има празнични служби.

Сайтът chernomorie-bg.com припомня, че през октомври Епархийският съвет призова католикоса на всички арменци Карекин II да даде благословията си за организиране на демократичен избор за нов духовен водач на най-старата християнска общност у нас. Това се случи след месеци на раздори в общността и оставянето на няколко епархии без свещеници.

В дъното на разединението  между Духовния център и българското ръководство на вероизповеданието е приетият миналата година на редовен Църковно-народен събор устав. И по-конкретно - препоръчаните от Св.престол текстове в Устава, които ЦНС не прие.

Една от тях  е да се даде право на свещениците да управляват имуществото на Българската Епархия, за което отговарят църковните настоятелства, а втората – при закриване на енория имотите да остават в Свети Ечмиадзин (централата в Армения).

„Не се съгласихме с този текст, защото няма посочени критерии кога се закрива една енория, а и нашето вероизповедание се финансира от българската държава, от общините и от дарители“, посочи тогава Мери Балян-Нурикян, председател на Църковно-народния събор.

Нейни колеги от Ямбол и Пазарджик потвърдиха, че помощ за ремонти и изграждането на арменски храмове са осигурили местните власти.

Членовете на Епархийския съвет изразяват надежда, че скоро Негово светейшество Карекин II ще излъчи трима архиереи, от които българската арменската общност да си избере духовен водач.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки