Забранени оцветители правят портокалите ярки и лъскави


Забранени оцветители правят портокалите ярки и лъскави
Снимката е илюстративна
12 Декември 2019, Четвъртък


Европейската комисия забранява от началото на 2020 г. пестицидите, съдържащи канцерогенното вещество хлорпирифос

Автор: Десант

Преди дни Европейската комисия обяви, че забранява от началото на 2020 г. пестицидите, съдържащи канцерогенното вещество хлорпирифос. Този химически агент се използват срещу вредители по цитрусовите култури като портокали и мандарини. Забраната му действа от август и в американския щат Калифорния.

Търговците си позволяват да използват и забранени оцветители с цел да подобрят външния вид и трайността на цитрусите. 

„Специално при цитруса винаги може да се познае - наситен, силно червен или силно оранжев цвят. Съветвам хората да го отбягват, да не го пазаруват. Започват да ти блестят ръцете, различните парафини се размазват винаги по ръцете. Това се случва във фабриките, в които се подготвя за експорт – там се манипулира и обработва мандарината и се кара към крайна дестинация”, коментира пред Нова телевизия Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация, уточняват от агенцията по храните. Такива надписи обаче можем да срещнем само при пратките на едро, признават и контролните органи.

По данни на Нова телевизия при всички проби на цитрусови плодове, изследвани през тази година в Централната лаборатория за изпитвания и контрол, са открити остатъци от пестициди, но обикновено в концентрации много по-ниски от допустимите. Изследванията показват и наличие на опасния хлорпирифос.

Според експертите пестицидите обикновено се задържат в кората, така че след измиване и обелване, плодовете би трябвало да са безопасни за консумация.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки