Христиан Митев: Промените в ГПК защитават гражданите срещу произвола на банки и монополи


Христиан Митев: Промените в ГПК защитават гражданите срещу произвола на банки и монополи
11 Декември 2019, Сряда


По предложение на Обединени патриоти съдът се задължава да следи за неравноправни клаузи в договорите между търговци и потребители.

Автор: Десант

По предложение на патриотите от НФСБ и ВМРО Народното събрание прие днес промени в Граждански процесуалния кодекс, с които се задължава съдът да следи за неравноправни клаузи в договорите между търговци и потребители.

Дава се възможност при наличие на определени в закона предпоставки оспорването на започналото принудително изпълнение да бъде спирано от съда.

Задължават се всички търговци или фирми, предоставящи услуги, да прилагат договора, заедно с неговите изменения и приложения в изпълнителното производство.

Приетите промени дават засилена защита на по-слабата страна – потребителя, в отношението й с банки, комунални дружества, мобилни оператори, естествени монополи и търговци с господстващо положение на пазара.

Сред предложенията беше допусната възможност единственото жилище на длъжника да не бъде продавано, дори ако е ипотекирано, преди приключването на делото пред първоинстанционен съд. За съжаление, предложението не беше прието, коментира народният представител от НФСБ и зам.-председател на правната комисия Христиан Митев.

Това е поредният законопроект, с който Обединени патриоти изпълняват поетите предизборни обещания за защита на гражданите в битката им с незаконни практики на банки и монополи.

Народните представители от патриотичната коалиция ще продължат борбата за защита правата на всички български граждани срещу произвола на банки и монополисти, подчерта Христиан Митев.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки