Валери Симеонов: Рекет или договорки за партийната субсидия не е имало


Валери Симеонов: Рекет или договорки за партийната субсидия не е имало
10 Декември 2019, Вторник


1 лев субсидия означава връщане на еднопартийното управление от времето на Тодор Живков, казва лидерът на НФСБ

Автор: Десант

Всичко, което се разви в Народното събрание при дебата за партийните субсидии беше съвсем естествено. Гласуванията сами по себе си също показват, че няма никаква предварителна договореност. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Плюс минус“ на Нова телевизия днес.

Той определи твърденията, че е посредничил в договорката между ГЕРБ и БСП и че част от тази договорка е поста му в НС като фантастична теория на един представител на ДПС, теория съшита с бели конци.

По думите му въпросът от референдума за партийна субсидия от 1 лев може да бъде перефразиран така: Искате ли еднопартийно управление в България? Искате ли да се върнете времето на Тодор Живков?

При положение, че няма държавно субсидиране, а има отворено финансиране от фирми и физически лица, той заяви: „Кажете коя ще е тази фирма, кой ще е този луд управител на фирма, който ще даде пари на някоя опозиционна партия? Ще има ли такъв, който ще иска да ликвидира фирмата си, да не бъде допуснат повече до обществена поръчка или до конкурс?

Трябва да кажем ясно на хората, че финансиране чрез дарения от фирми и физически лица е възможно само за управляващата партия. Всички други партии ще бъдат оставени на издихания – при едни избори те нямаше да имат пари за листовки, какво остава за участия в телевизионни диспути“, посочи Валери Симеонов.

„Г-н Борисов по този начин искаше да остави големия си опонент БСП без средства. Тъй като е известно, че управляващата партия винаги ще има средства от дарения“, каза Валери Симеонов.

Той подчерта, че въпросът за субсидирането на партиите е проблем и на ЕС и посочи, че както Организацията за сигурност и сътрудничество, така и обединението на държавите срещу корупцията е поставило остро темата.

С Корнелия Нинова по тази тема, в навечерието на дебата Валери Симеонов не е разговарял.

„Но непосредствено преди изборите имахме едно запитване към БСП при гласуването на член 64 - тъй като те са за запазване на партийната субсидия – ще бъдат ли депутатите им в залата за гласуване. Отговорът беше – да. Други разговори не е имало“, посочи Валери Симеонов.

Той още веднъж подчерта, че по време на разговорите с ГЕРБ ултиматуми от страна на патриотите не са поставяни. „Обсъдихме ситуацията, в която бяха отхвърлени членовете от 67 до 95 в Закона за бюджета. С гласовете на всички партии. Бюджетът не можеше да бъде саботиран, тъй като всичко до член 64 щеше да си бъде прието, а всичко, което не беше прието – щеше да си остане във вида, в който е било предходната година. Така, че България нямаше да остане без бюджет“, каза Валери Симеонов.

В хода на обсъждането с ГЕРБ по думите му на всички е било ясно, че по-добре би било да има някаква субсидия.

„Отново ще кажа: Не е имало рекет. Ние не сме поставяли въпроса, че няма да гласуваме бюджета. Защото сме лоялен коалиционен партньор. При включването си г-н Борисов също се съобрази. Реши се да се прегласува решението за 8 лева субсидия, защото то беше гласувано само веднъж в зала и по Правилник имаше основания за повторно гласуване.

Фактът, че 183 души подкрепиха това в залата показа, че това е решението на мнозинството. И даде ясен знак, че трябва да се спре със залитането към популизма“, заключи Валери Симеонов.


В категории: Политика

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Prometey
14.12.2019 15:25:02
1
1
АКО ИСКАХМЕ МУТРАТА (БАХУР БАХАР ) - известен като бойко борисов - а за аверите си като ''боко тиквата...! Щяхме да гласуваме за (гроб ) не за НФСБ...! ПРЕДАДОХТЕ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ , (В ТОВА ЧИСЛО СЪМ И АЗ).....Ще бъдете запомнени в историята като (ПРЕДАТЕЛИ ) ....! ЖАЛКИ -ПОРЕДНИ ПСЕТА. !!
2
Prometey
12.12.2019 09:52:15
1
1
ЛОЯЛЕН КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР'' - - ЩО ЗА НАГЛОСТ- ( УЖ -ПАТРИОТ) ДА БЪДЕ ЛОЯЛЕН ПАРТНЬОР НА ПРЕСТЪПНА- СЪДЕНА-ОСЪДЕНА -ЛЕЖАЛА В ЗАТВОР -МУТРА....!! (В ЧЕХИЯ-9 МЕСЕЦА- 1990...година,
1
Prometey
12.12.2019 09:45:44
1
0
''ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕ ИЗГРАДЕНА -НОВА БЪЛГАРИЯ''...! А СЕГА С ВАША ПОМОЩ -НА (НФСБ -СКАТ ) - прегърнали престъпната мутра, рушите основите на родината ни....!ИЗЛЪГАХТЕ ВСИЧКИ НАС -РОДОЛЮБЦИ -ПАТРИОТИ -БЪЛГАРИ ....!!ИМА ДУМА В БЪЛГСРСКИЯТ ЕЗИК ''ПРЕДАТЕЛИ''.....!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки