В Тутракан на Никулден избират ватаф – главатар на рибарите


В Тутракан на Никулден избират ватаф – главатар на рибарите
Снимки: Фейсбук/ Исторически музей - Тутракан
06 Декември 2019, Петък


В началото на ХХ век над 5000 жители на дунавското градче се занимавали с риболов

Автор: Дина Харизанова

Вече осем години в днешния ден, когато празнуват всички рибари, в Тутракан правят възстановка на един стар рибарски обичай – избиране  на т.нар. ватаф. Това е главатарят на рибарите, който още от Средновековието майсторите на въдицата си избират, за да ги води през годината.

Това обикновено е рибарят, който е направил най-добър улов на риба предната година.В началото на ХХ век в Тутракан има над 5000 рибари, а на рибарския пристан е могло да се видят над 1000 лодки. Общо в крайдунавските села в Тутраканския край с риболов в онези времена се занимава 2/3 от местното население. През 40-те години на миналия век семействата на рибарите в дунавското градче са 1500.

Неслучайно и тамошната църква се именува „Св. Николай”. 

Никак не е било лесно в миналото да се стане рибар.

Още от 7-годишни децата помагали при плетенето на мрежи, но не им давали да се занимават с риболов. Вече юноши на по 13 години помагали при чистенето на рибата и им давали да гребат в лодката, но все още не участвали в риболова. На 18 години им разрешавали да помагат на бащите си за риболова и едва на 21-годишна възраст, вече задомени, младите мъже можело да станат ватафи, т.е. водачи на група рибари.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки